Sammenlign forbrukslån – våre fem beste tips

Gransket av Øystein

Publisert 16. september 2023

Del på:

Sammenlign forbrukslån – våre fem beste tips

Beste forbrukslån torsdag, mai 2024

Norges laveste rente
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 12,71 %, 150 000 kr, o/5 år, kostnad 49 237 kr. Totalt 199 237 kr.

Effektiv rente:

5,01 – 24,40 %

Aldersgrense:

20 år
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 13,70%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 35.858, Totalt kr 135.858,-.

Effektiv rente:

5,05% – 20,54%

Aldersgrense:

20 år
25 samarbeidsbanker
10 000 – 600 000 kr
Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.980,- totalt kr 167.988.-

Effektiv rente:

5,33 – 28,90 %

Aldersgrense:

20 år

Alltid sammenlign før du signerer noe

Det er penger å spare ved å velge det beste forbrukslånet for deg med lavest mulig rente. Det kan derfor være lurt å ikke hoppe på første tilbudet om lån, men heller bruke litt tid på å sette seg inn i hva som avgjør hvilken rente man kan få på forbrukslånet. Dette vil du finne svar på her i denne artikkelen. Her kommer nemlig våre fem beste tips for hvordan du kan få lavest mulig rente på forbrukslånet, og hvordan du finner det. 

Sørg for å sende lånesøknaden din til flest mulig banker.

Ved å sende lånesøknaden din til flest mulig banker, vil du også få flest mulig lånetilbud tilbake. På den måten vil du kunne sammenligne lånetilbudene dine. Du vil da oppdage at det kan være ganske stor forskjell på hvilken rente du får tilbud om på forbrukslånet ditt. Her kan det være penger å spare!

Spar tid og penger ved å bruke en låneagent

En enkel måte å sende lånesøknaden din til mange banker på, er å benytte seg av en låneagent. Axo Finans er et eksempel på en låneagent, og du finner flere låneagenter ved et raskt søk på nettet. Hos en låneagent fyller du ut lånesøknaden bare én gang. Låneagenten vil så sende søknaden din til alle bankene de samarbeider med. De fleste låneagenter samarbeider med mange banker, noen så mange som opptil 25 stykker. Du vil derfor enkelt og greit få svar fra mange banker bare ved å fylle ut søknaden din og sende den av gårde.

Dersom du fortsatt ønsker flere tilbakemeldinger, kan du alltids lete opp flere banker selv. Dette må være banker som låneagenten ikke samarbeider med, der du selv fyller ut samme søknad som du gjorde hos låneagenten. På den måten vil du kunne sammenligne alle svarene. Det å bruke en låneagent er helt gratis for deg, og du står fritt til å benytte deg av et av lånetilbudene. Det er altså ingenting å tape, men både tid og penger å spare ved å bruke en låneagent.

Sammenlign lånetilbudene nøye

Dersom du har sendt lånesøknaden din til mange banker på egen hånd, så er det viktig å se at du sammenligner lånetilbudene basert på samme lånesum og nedbetalingstid. Dersom det er variasjoner i dette, blir det også feil å sammenligne dem opp mot hverandre.

Hvis du bruker en låneagent som sender samme søknad til flere banker på en gang, vil dette ikke være noe problem. Da er det jo samme søknad du får svar på fra alle bankene. Men for sikkerhets skyld er det likevel viktig å sjekke at tallene i tilbudet er det samme som du søkte om. Noen ganger kan nemlig banken tilby deg en lavere sum enn det du først søkte om, fordi de mener at du ikke vil klare å betjene den lånesummen du ønsker å ta opp lån på.

Forskjell på effektiv og nominell rente

Legg også merke til at det er forskjell på nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er rentesatsen banken tilbyr deg på lånet. Den effektive renten er den rentesatsen det blir når både rente og gebyrer er tatt med. Man kan si at den effektive renten er prisen du betaler for lånet. Det er derfor best å fokusere på den effektive renten, siden den forteller deg hvor mye du totalt må betale tilbake i tillegg til lånesummen.

 

Noen banker tilbyr også muligheten for å ha med medsøker, eller medlåntaker, med på lånet. Andre banker gir deg muligheten til å kjøpe betalingsforsikring, som vil hjelpe deg dersom du blir arbeidsledig eller kommer i andre vanskelige situasjoner. Dersom disse tingene er viktig for deg, er det lurt å bare sammenligne lånetilbudene fra bankene som tilbyr dette.

Få svar fra alle bankene før du tar et valg

Når du først har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån, ønsker man gjerne pengene på konto snarest mulig.  Men prøv å smøre deg med litt tålmodighet, og vent til du har fått svar fra alle bankene. Det vil lønne seg, og gi deg muligheten til å få best mulig forbrukslån.

De fleste banker gir deg svar på søknaden din veldig raskt, noen ganger er det bare snakk om få minutter. Andre ganger må en kundebehandler se på søknaden din. Dersom du sender lånesøknaden i banken sin åpningstid, vil du som oftest likevel få svar samme dag som du sendte søknaden. Unntaket her er om banken ønsker dokumentasjon fra deg på inntekten du har oppgitt. Dette kan være skattefri inntekt som barnebidrag eller utleieinntekter – dette får nemlig ikke banken sjekket selv, og er avhengig av dokumentasjon fra deg for å se at dette stemmer.

Sørg for å få best mulig lånetilbud

Med best mulig lånetilbud mener vi her det er lavest mulig effektiv rente. For som sagt kan det være store forskjeller på hvilken rente banken ønsker å tilby deg på lånet ditt. Når du vet hva som avgjør hvilken rente banken gir deg, er det lettere for deg å gjøre noen grep som kan gi en lavere rente – slik at du får best mulig lånetilbud fra banken. 

Kort fortalt så gir banken lavere rente dersom de mener det er en lav risiko å gi deg lån. Med dette mener banken at økonomien din er så god at det vil være veldig liten sjanse for at du ikke vil klare å betale tilbake lånet. På samme måte gir de en høyere rente dersom de anser det som en høyere risiko å gi deg et lån. Dette kan være dersom de mener at inntekten din er litt lav i forhold til alle utgiftene dine. Så hvordan kan du påvirke dette selv? 

  • Sørg for å få med all inntekt inn i lånesøknaden. Det kan være lett å glemme inntektene du ikke skatter av og kanskje ikke er så store summer, men få det med likevel. Det kan være inntekt som fast barnevakt for nabogutten, småjobber du gjør for andre og tjener noen lapper på, eller utleie av bil noen dager i måneden. Jo høyere inntekt du kan vise til, jo større sjanse er det for at banken vil anse risikoen for å låne deg penger som lav – og dermed også sette en lavere rente. 

  • Har du kredittkort med høy kredittgrense, kan det være lurt å vurdere enten senke kredittgrensen eller si opp kortene helt. Banken ser nemlig på kredittgrensen som en mulig kredittgjeld, selv om du ikke har benyttet deg av kredittkortet. På den måten må banken ta høyde for at du også skal kunne klare å betjene kredittkortgjelden, og kanskje derfor mene at du vil få for lite penger igjen til å betale tilbake lånet til dem. I verste fall kan dette føre til avslag på lånesøknaden din. 

  • Dersom banken mener risikoen er høy og dermed enten gi deg en høy rente eller et avslag, kan du vurdere å få med en medlåntaker på lånesøknaden din. En medlåntaker kalles også ofte for medsøker, og er en person som er med på søknaden din om forbrukslån. Dette er vanligvis enten foreldre eller samboer. Dersom dere er to personer som søker om lånet, er det vanligvis større sjanse for å få et godt tilbud fra banken. Dette fordi banken vil se på det som en lavere risiko å gi dere forbrukslån når dere er to personer til å betale det tilbake i stedet for bare én. Men vær helt sikker på at du kan betale tilbake lånet selv før du benytter deg av denne muligheten. En medsøker er nemlig like ansvarlig for at lånet blir betalt tilbake som det du som hovedlåntaker er. 

  • Når du har tatt opp lånet, er det veldig viktig at du betaler det tilbake som avtalt i nedbetalingsplanen. Purregebyrer og inkasso kan koste deg dyrt, og i verste fall kan banken si opp lånet på grunn av mislighold og kreve å få tilbake lånebeløpet raskt.

     

  • På motsatt side, dersom du har ekstra penger tilgjengelig bør du vurdere å betale ned mest mulig av forbrukslånet ditt raskest mulig. Det kan være kjedelig å bruke tilgjengelige penger på dette, men til syvende og sist vil det gjøre at du betaler minst mulig renter og gebyr for lånet ditt.