Forskjellen på forbrukslån med sikkerhet, og uten sikkerhet.

Hvis du skal låne penger med et forbrukslån, må du bestemme om du skal søke på et forbrukslån med sikkerhet, eller uten. Forbrukslån med sikkerhet krever pant i bolig, men lån uten sikkerhet krever ingen pant.

Publisert 19. juni 2023

Del på:

Med eller uten sikkerhet? Hva er forskjellen

Lån med sikkerhet krever pant i bolig, du må eie bolig før du kan søke på denne typen lån – Risikoen er høyere, men lånet vil ha bedre vilkår. På den andre siden krever lån uten sikkerhet ingen pant, men renten er høyere og gjelden kan fortsatt gå til namsmann om du ikke betjener den.

Når du utforsker muligheter innen forbrukslån blir du møtt med to forskjellige versjoner av forbrukslån.

Det er forbrukslån med sikkerhet, og forbrukslån uten sikkerhet.

Forbrukslån med sikkerhet betyr at du må stille med pant i eiendom. Du kan ikke stille med sikkerhet i bil eller andre eiendeler, det må være bolig.

Forbrukslån uten sikkerhet er det motsatte, altså at du får lånet uten og måtte stille med noe sikkerhet.

Ved første øyekast er det forbrukslån uten sikkerhet som mest sannsynligvis frister mest, men det kommer også med noen ulemper.

Les også: Smålån på dagen

Hva er et forbrukslån med sikkerhet?

Et lån med sikkerhet krever pant fra låntakeren. Sikkerhet betegnes som en eiendel, og i de aller fleste tilfellene er det snakk om bolig. Hensikten med panten er og garantere en tilbakebetaling dersom du ikke kan betale tilbake det du skylder.

Største ulempen med et lån med sikkerhet er at du risikerer å miste panten du stiller med hvis du ikke klarer å betale tilbake lånet.

Risikoen blir også mindre for långiveren (banken) når du velger denne typen lån – Derfor gir banken deg bedre vilkår og lavere rente dersom du søker et lån med sikkerhet.

Viste du at uansett om du søker med sikkerhet, eller uten blir det foretatt en kredittsjekk uansett. Nysgjerrig på forbrukslån uten kredittsjekk? Les dette.

Renten på lån med sikkerhet

Lån med sikkerhet har ofte lavere rente en usikret lån, renter varierer avhengig av banken du velger og lånetypen du takker ja til.

En analyse gjort av Lavrentelån.no viser at snitt renten på forbrukslån med sikkerhet lå på 9,56% i 2023 – Det gjelder det forbrukslån med lånebeløp opptil 600.000 kr.

Husk også at du ikke kan søke på lån uten sikkerhet hvis du har betalingsanmerkning.

Tilbakebetaling

Forbrukslån med sikkerhet betales tilbake ved faste månedlige avdrag over flere år, vanligvis en periode på 5 år. Hvis du velger og refinansiere kan du også velge en periode på opptil 15 år.

Hvis du velger en kortere løpetid vil dine månedlige avdrag være høyere, med en lengre løpetid er de mindre – Men du ender også opp med å betale mer i gebyrer.

Risiko med lån som krever pant

En av de største risikoene du møter på når du takker ja til forbrukslån med sikkerhet er muligheten at panten kan bli inndratt.

Det vil si at hvis du ikke kan betjene lånet lenger, har banken lov til og tvangsselge eiendommen for å dekke beløpet du skylder.

Dette er en prosedyre som blir utført av tingretten og skyldes av at du skylder kreditor penger.

Ulike typer lån som krever sikkerhet

Lånetype

Hva det blir brukt til

Pant

Boliglån

Kjøpe bolig

Eiendom

Forbrukslån med sikkerhet

Oppussing, reiser, bryllup og mye mer

Eiendom

Billån

Kjøpe bil

Bilen

Båtlån

Kjøpe båt

Båten

Bedriftslån

Finansiere bedriften

Kundefordringer

Hva er et forbrukslån uten sikkerhet?

De fleste som hopper på forbrukslån bølgen velger lån uten sikkerhet. Det er både fordi risikoen er mindre, men også fordi mange søkere ikke eier bolig de kan stille som pant.

Kravet for og få forbrukslån uten sikkerhet er en del høyere. Det første er at du ikke kan ha betalingsanmerkninger, og det andre er ingen inkasso gjeld som er aktivt.

Bankene er også strenge på hvor mye de lar deg låne. Selv om du kan låne opptil 600.000 kroner betyr ikke det at du kan få så mye.

Selv om lån uten sikkerhet ikke krever pant, betyr ikke det at det er null risiko for deg som låntaker.

Misligholder du gjelden vil kreditor fortsatt ta det videre til inkasso, og betaler du ikke inkasso går det videre til namsmannen, som igjen tar det videre til lønnstrekk.

Forbrukslån uten sikkerhet har ofte høyere renter en lån med sikkerhet – Dette skyldes at banken tar på mer risiko når de låner ut pengene.

Renten på lån uten sikkerhet

Renten på lån uten sikkerhet er høyere en lån med sikkerhet. Noen søkere som har over gjennomsnitt årsinntekt, og har dokumentert  god økonomi over flere år kan få bedre rente.

Når du låner penger uten sikkerhet vil renten bli høyere jo mindre du låner – Låner du mer penger får du en lavere rente.

Risiko med forbrukslån uten sikkerhet

Risikoen med lån uten sikkerhet virker åpenbart mye mindre, men la deg ikke lure. Banken vil fortsatt kunne kreve inn beløpet på en eller annen måte om du ikke betjener lånet.

I Norge kan kreditor gå til namsmannen. Namsmannen er første instansen i Norges rettssystem som kan tvangsinnkreve pengene på vegne av kreditor (Les mer på Debet.no) .

Dersom en sak går denne veien ender det ofte med lønnstrekk eller trekk fra sosialtjenester som f.eks dagpenger og arbeidsledighetspenger. 

Det fører også til betalingsanmerkning som vil gjøre det vanskelig for deg å søke om lån i fremtiden.

Ulike typer lån som ikke krever sikkerhet

Lånetype

Blir brukt til

Forbrukslån uten sikkerhet

Oppussing, reise, helse og livsstil

Kredittkort

Oppussing, reise, helse og livsstil

Studentlån

Finansiere studieperioden

Hva du må vite før du låner penger

Nå som vi vet hva forskjellen på forbrukslån med sikkerhet, og uten sikkerhet er kan vi se på noen andre punkter som er viktige.

  1. Alltid forsørg at du kan betale tilbake lånet – Bruk en forbrukslån kalkulator for og se om du kan betjene lånet ditt.

  2. Planlegg hvor lenge du vil låne, og hvor mye – Ikke lån mer en nødvendig, og ikke sett en låneperiode som er lenger kun for de mindre månedlige avdragene.

Det kan også være en god idé og sammenligne flere forbrukslån med lav rente før du velger et lån du signerer.

Mange av kundene til Lavrentelån.no bruker lånemeglere som innhenter flere tilbud på engang, dette sparer dem for tid og energi – Pluss at de får større utvalg av tilbud de kan vurdere.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.