Hvor lang tid tar det å få forbrukslån?

Hvis du er i en økonomisk krise og vurderer forbrukslån vil det lønne seg og vite hvor lang tid det tar før du får tilgang på pengene du låner. Hver bank og långiver har ulike tidsrammer de jobber med. I denne guiden ser vi nærmere på hvem som tilbyr raskest utbetaling og svartid blant långivere.

Publisert 7. juni 2023

Del på:

Hvor lang tid tar det å få forbrukslån?

Hvis du plutselig trenger penger til oppussing, eller skal reparere bilen din kan det være en viktig faktor å søke forbrukslån hos en bank eller långiver som har raske behandingstider. Her er to ting du burde vurdere før du søker:

Svartid på søknaden: Ofte vil denne prosessen være automatisert hos de fleste banker i Norge. Når du søker på forbrukslån vil du måtte fylle inn personnummeret ditt i søknaden. Nå kan banken gjøre en automatisk kredittsjekk av deg som tar få minutter. Noen banker sender ut generelle tilbud når kredittsjekken blir godkjent – Noen andre banker venter lenger å skreddersyr tilbud.

Utbetalingstid: De fleste banker lover at pengene skal være utbetalt innen 1 til 3 virkedager. Utbetalingstiden er tiden som kommer etter at søknaden din er godkjent. Etter nærmere undersøkelser er det 2 dagers ventetid som er sweet-spotten. Det tar vanligvis 2 virkedager etter at søknaden er godkjent før du får pengene på kontoen din.

Oversikt over ventetid hos ulike lånemeglere

I Norge kan du søke forbrukslån fra ulike bank-typer som tradisjonelle banker, nisjebanker (som f.eks Morrow Bank) og lånemeglere som f.eks Lendo.

Både svartid og utbetalingstid vil variere utfra hvilken av disse bank-type du velger.

Bank-type:

Svartid på søknad

Utbetalingstid

Tradisjonell bank

1 til 5 virkedager

1 - 2 virkedager

Nisjebank

1 til 3 virkedager

1 - 2 virkedager

Lånemegler

Under 24 timer

1 - 2 virkedager

Tradisjonelle banker

Noen tradisjonelle banker kan bruke lengre tid på å behandle søknad om forbrukslån, så de er kanskje ikke det beste alternativet hvis du trenger å låne penger raskt. Banken din trenger tid til å gjennomgå informasjonen din, og noen ganger må du til og med besøke en fysisk lokasjon (filial) for å fullføre låneprosessen. Hvis du allerede har et eksisterende forhold til en bank, kan prosessen imidlertid gå litt raskere

Nisjebanker

Nisjebanker er digitale banker som ikke har fysiske lokasjoner som tar i mot kunder (filialer). Nisjebanker kan sammenlignes med långivere, ettersom nærmest alt foregår digitalt. Siden alt skjer digitalt er prosessen raskere en med tradisjonelle banker.

Lånemeglere

Lånemeglere har blitt den populære måten folket søker forbrukslån på. Årsaken er enkel, det sparer søker for masse tid og du henter inn tilbud fra flere banker med en søknad. Lånemeglere har raskest svartid og utbetalingstid. Så hvis du trenger å låne penger raskt må du bruke en lånemegler.

Sammenlign svartid på forbrukslån

Tilbyder

Total tidsbruk

Uno Finans

1 til 2 dager

Søk nå

Axo Finans

1 til 4 dager

Søk nå

Bank Norwegian

2 til 7 dager

Søk nå

Lendo

1 til 2 dager

Søk nå

Morrow Bank

2 til 5 dager

Søk nå

Sambla

1 til 2 dager

Søk nå

Tips: Hvordan kan jeg få forbrukslån raskt?

Selv om vi ofte må vente på banken etter vi har søkt, er det et par ting vi kan gjøre for og ekspedere prosessen når vi søker på et forbrukslån.

  • Sjekk om du har ubetalte gjeld: Hvis du har ubetalte gjeldsposter som har forfalt, kan det skape problemer. Vanligvis vil dette føre til avslag fra banken. Det er derfor bedre å ordne opp i ubetalte gjeld før du søker. På denne måten unngår du å måtte søke to ganger og sparer deg selv tid.
  • Ikke søk mer penger en det du kan betjene: Bankene er klar over hva du har evne til å betale tilbake. Derfor gjennomfører de en grundig undersøkelse av økonomien din før de gir deg lånetilbud. Hvis du låner for mye i forhold til inntekten din, kan det resultere i avslag på søknaden. Søk derfor etter et lån du vet at du komfortabelt kan håndtere tilbakebetalingen på.
  • Sammenlign flere banker før du signerer en avtale: Derfor anbefaler vi sterkt at du benytter deg av en lånmegler. En lånmegler samarbeider med flere banker. I stedet for å sende individuelle søknader til hver enkelt bank, kan du bruke en lånemegler som sender søknaden din til alle bankene de samarbeider med. Dette gir deg muligheten til å sammenligne tilbudene fra forskjellige banker før du tar en beslutning.

Anbefalte lånemeglere:

Nano Finans

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 600 000 kr

Effektiv rente:

5,03 – 26,23 %

Årlig inntekt:

120.000 kr
effektiv rente 13,14%, kr 200 000 o/5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 150.000 kr

Effektiv rente:

8,69% – 39,90 %

Årlig inntekt:

120.000 kr kr
Eks: Eff. rente 24,24%. 26 300. over 5 år. kostnad 17 206. totalt. 43506

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 600 000 kr

Effektiv rente:

5,25% – 29,9%

Årlig inntekt:

200.000 kr
Eks: Effektiv rente 7,23%, 150.000 o/5 år. Kostnad: 28.200. Totalt: 178.200.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.