Lån når andre banker sier nei

Vi kan alle havne i en situasjon som gjør at vi trenger penger vi ikke har, og det raskt. Det kan være bilen som takker for seg, eller familiens kjæledyr som blir akutt syk. Men hva hvis kontoen er tom, og banken sier nei – hva gjør man da? 

Vi forteller deg en mulighet for lån når andre banker sier nei.

Gransket av Øystein

Publisert 16. september 2023

Del på:

Lån når andre banker sier nei

Her får du lån når andre banker sier nei

Norges laveste rente
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 12,71 %, 150 000 kr, o/5 år, kostnad 49 237 kr. Totalt 199 237 kr.

Effektiv rente:

5,01 – 24,40 %

Aldersgrense:

20 år
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 13,70%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 35.858, Totalt kr 135.858,-.

Effektiv rente:

5,05% – 20,54%

Aldersgrense:

20 år
25 samarbeidsbanker
10 000 – 600 000 kr
Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.980,- totalt kr 167.988.-

Effektiv rente:

5,33 – 28,90 %

Aldersgrense:

20 år

Hvorfor sier banken sier nei?

 • Banken mener du har for lav inntekt i forhold til gjelden du allerede har, eller søker om å få.
 • Du har betalingsanmerkninger. Dette kan du enkelt sjekke selv hos Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode) eller i Gjeldsregisteret

Hvem kan få forbrukslån?

For å få tilbud om forbrukslån, må du kunne krysse av både myndighetens kriterier for lån, og banken du søker hos sine kriterier.  Kravene for å få forbrukslån er:

 • Du må være over 18 år. 
 • Du må ha en tilfredsstillende inntekt
 • Din totale samlede gjeld kan ikke være mer enn 5 ganger inntekten din.
 • Økonomien din kunne tåle bankens stresstest. Dette går på om du fortsatt kan betjene lånet du søker om samt all tidligere gjeld dersom renten øker med 3%.
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkning

Forbrukslån med betalingsanmerkning

Dersom du har betalingsanmerkning eller pågående inkassosaker kan det være vanskelig å overbevise banken om å gi deg mer lån. Bankene vil anse risikoen som for høy, siden du tidligere ikke har betalt for deg.

Siden forbrukslån ikke krever sikkerhet for lånet, vil du nok ikke klare å finne en bank som er villig til å gi deg forbrukslån så lenge du har betalingsanmerkning. Men, den gode nyheten er at betalingsanmerkningen slettes når du betaler kravet som ga deg betalingsanmerkningen. En betalingsanmerkning er altså ikke et stempel som vil følge deg over lang tid, kun kort tid etter kravet er betalt tilbake.

Bli kvitt betalingsanmerkning

Har du mulighet til å spare opp penger slik at du får betalt ned kravet og slettet betalingsanmerkningen, vil du kort tid etter kunne søke om forbrukslån igjen, og muligens få tilbud om lån.

Dersom du ikke har mulighet til å spare opp pengene, så finnes det en annen mulighet for å rydde opp i økonomien. Enkelte banker tilbyr nemlig lån selv om du har inkassosaker og betalingsanmerkninger – men du må kunne stille med sikkerhet for lånet. Denne sikkerheten er vanligvis boligen eller hytten din. Lånet de tilbyr er et refinansieringslån, slik at du får samlet all gjeld, betalt ned inkassosaker og krav som gir deg betalingsanmerkninger. Rett og slett en ny økonomisk start. Det er derfor dette lånet kalles for omstartslån.

Med et omstartslån får du mulighet til lån selv når andre banker sier nei. Et omstartslån er et refinansieringslån der du stiller sikkerhet for lånet. På denne måten kan banken sikre seg at de får pengene sine dersom du ikke klarer å betale lånet tilbake. 

Lurer du også på hvor lang tid det tar for å få forbrukslån? Les mer her

Hvem kan få omstartslån?

Et omstartslån er for deg som trenger å samle dyr gjeld, inkassosaker eller betalingsanmerkninger i et nytt lån. Ikke alle banker er villig til å ta denne risikoen ved å tilby dette, men søker du litt på nett vil du finne en håndfull med banker som tilbyr dette lånet. Forskjellen på et omstartslån og et forbrukslån er at du ved omstartslånet må kunne stille med sikkerhet i bolig. 

Hvordan få lån når banken sier nei?

Dersom du ønsker å få et omstartslån, er det viktig å huske på:

 • Ved et omstartslån får du refinansiert gammel gjeld slik at betalingsanmerkninger og inkassosaker blir slettet

 

 • Et omstartslån er for deg som ikke får lån på grunn av betalingsanmerkning

 

 • Du må kunne stille med sikkerhet for lånet. Dersom du ikke har egen bolig, eller om boliglånet har spist opp hele tilgjengelig pantesum, så har du muligheten til å benytte deg av en kausjonist på lånet ditt. En kausjonist er en person som er villig til å stille sin egen bolig som sikkerhet på lånet ditt. Men vær oppmerksom på at dersom du ikke klarer å betale lånet tilbake som avtalt i nedbetalingsplanen, kan banken i aller verste fall selge kausjonistens bolig på tvangssalg. 

 

 • Du har også mulighet til å ha med en medlåntaker på lånet ditt. En medlåntaker kalles også ofte for medsøker, og er en person som søker om lånet sammen med deg. Dette kan hjelpe deg dersom banken mener at du har for lav inntekt til å få innvilget lånet. Men også her gjelder det å ikke gape over for mye – en medsøker er nemlig like ansvarlig som deg for at lånet blir betalt tilbake. Det vil si at dersom du ikke klarer å betale det, så er medsøkeren ansvarlig for å betale for lånet.

Søke lån med betalingsanmerkning

Dersom du søker om lån med betalingsanmerkning, er det viktig at du ikke bare sender inn en søknad, men også tar kontakt med en kunderådgiver i banken der du søker. Låneprosessen er ofte automatisert, og en betalingsanmerkning vil automatisk gi deg avslag. Snakker du med en kunderådgiver i forkant vil dere kunne se på situasjonen din og sammen se på mulige løsninger. Her vil løsninger som kausjonist og medsøker være aktuelle.

Som med alle andre lån, gjelder det å ta kontakt med flere lånegivere og se hvilket tilbud de kan tilby deg. Dette fordi det kan være variasjoner i hvordan banken vurderer lånesøknaden din, og også dermed hvilken rente de tilbyr deg på lånet. Ved å sammenligne tilbudene du får, kan du enkelt velge det lånet som gir deg lavest mulig rente. 

Ofte stilte spørsmål om forbrukslån

Må man være over 20 år for å få forbrukslån?

Det stemmer at de fleste banker som tilbyr forbrukslån har en aldersgrense på 20 år. Men du finner også noen banker som gir deg muligheten til å søke om forbrukslån fra du er 18 år. Er du under 18 år, vil du ikke kunne ta opp forbrukslån.

Kan jeg bruke et omstartslån til hva jeg vil?

Nei, et omstartslån er ment for å refinansiere tidligere kredittgjeld og andre smålån. Det kan være du kan få muligheten til å ta opp noe ekstra lån med sikkerhet i boligen din, men i utgangspunktet er omstartslånet ment som et rent refinansieringslån, og skal kun brukes til å få samlet gjelden din.

Hvor mange ganger kan jeg søke om forbrukslån når jeg får nei?

Det finnes ingen begrensninger på hvor mange ganger du kan søke om forbrukslån. Men hvis du får avslag, bør du jo gjøre noe med årsaken til at du får nei, ellers er sjansen stor for å få avslag igjen neste gang du søker. Dersom banken mener at det er en for stor risiko å gi deg et forbrukslån, kan du forsøke å sende inn en lånesøknad med medsøker. Da er dere nemlig to personer om å være ansvarlig for å betale tilbake lånet, og banken vil oppleve det som tryggere og lavere risiko å gi deg et lånetilbud.