Hjelp, trenger penger, men får ikke lån

Har du søkt på et forbrukslån, men har fått avslag? Det kan være flere årsaker til at banken sier nei – Vi hjelper deg med og få godkjent søknaden i denne guiden.

Gransket av Øystein

Publisert 6. juni 2023

Del på:

Trenger penger får ikke lån

Slik får du lån når banken sier nei

Etter flere år i finansbransjen har vi opparbeidet oss masse erfaring. Med denne erfaringen kan vi nå dele med våre lesere hvordan du kan få et forbrukslån, selv om bankene sier nei. Nå må du følge godt med.

Vi deler dette inn 3 steg – Vi er meget sikre på at hvis du følger disse 3 stegene slavisk vil du få forbrukslån, der du tidligere fikk et nei.

1) Søk med medsøker

Når du søker forbrukslån med en medsøker vil banken vurdere økonomien til to personer.

Ofte er to bedre en 1 søker i finansverden. Dersom søker 1 har rufsete økonomi, men søker 2 har bunnsolid økonomi vil dette veie opp for den svake.

Et godt eksempel er hvis du f.eks har betalingsanmerkning, men kjæresten din har god økonomi kan dere få lånet innvilget.

Men vi må også være klar over at begge søkere vil være like mye ansvarlig for lånet. Dersom en av partene ikke kan betjene lånet lenger, vil dette ha konsekvenser for den andre medsøkeren.

Når du søker forbrukslån med medsøker øker det sjansene dine for bedre vilkår og renter.

2) Søk med kausjonist

En kausjonist kan være foreldre eller partner som kan gi banken en garanti at du vil betale dem tilbake. Den mest brukte kausjons typen er noe som heter «realkausjon», som betyr at banken tar tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

Her vil du få godkjent lånesøknaden, men en risiko vil falle på kausjonisten sin skuldre dersom den som låner ikke kan betjene lånet lenger.

3) Søk med sikkerhet

Dette steger gjelder kun de som eier egen bolig.

Hvis du har betalingsanmerkning, eller inkasso krav kan du fortsatt få lån i Norge hvis du kan stille boligen din som sikkerhet.

Mange som eier bolig velger å ta flette inn lån som forbrukslån, billån og båtlån inn i boliglånet.

Det er en effektiv måte som maksimerer det du får ut av boliglånet ditt og burde gjøres av boligeiere. Bankene er også ekstra hyggelige med de som stiller med sikkerhet, da du vil få bedre vilkår og lavere rente på lånet.

Hvorfor får jeg avslag på lånesøknaden min?

Banker i Norge er strenge på hvem de låner penger til. Du må oppfylle visse vilkår før du kan låne penger.

La oss se litt nærmere på hva de typiske kriteriene er for og få et lån i Norge:

  • For å søke om et lån, er det viktig å være oppmerksom på aldersgrensene som bankene har. De fleste banker har en aldersgrense på enten 18 eller 23 år. Det er derfor viktig å velge en bank som tillater din alder, da aldersgrensene kan variere.

  • Betalingsanmerkninger kan påvirke muligheten til å søke om lån. Hvis du har hatt betalingsanmerkninger, vil det vanligvis være en karanteneperiode på 6 måneder. I løpet av denne perioden kan du ikke søke om lån. 

  • Du kan heller ikke ha inkasso krav som er aktivt. Inkasso krav må løses opp i før du kan søke på et forbrukslån.

  • For å kunne søke om lån i Norge, er det nødvendig å ha enten en gyldig norsk folkeregistrert adresse eller et norsk personnummer.

  • Ved søknad om lån i mange norske banker, kreves det at søkerne kan dokumentere en fast inntekt. Inntektsgrensen varierer mellom bankene, men långivere i Norge har typisk en årlig inntekts terskel på 120 000 kroner. Dette betyr at de fleste banker krever at lånesøkere har en årlig inntekt på minst 120 000 kroner for å kunne søke om et forbrukslån.

Lav kredittscore betyr avslag

Bankene er kommersielle virksomheter som har som formål å tjene penger. Lån er en viktig del av deres forretningsmodell, og det er gjennom utlån de genererer inntekter og profitt.

Bankene gjennomfører alltid en kredittsjekk for å vurdere lånesøkerens økonomiske situasjon. Dette gjøres for å vurdere risikoen knyttet til å låne ut penger. Hvis lånesøkeren har en god økonomi med stabil inntekt, lav gjeldsbyrde og en solid betalingshistorikk, vil bankene være mer villige til å gi et lånetilbud.

I tillegg kan en solid økonomi og god kredittscore bidra til å oppnå en lavere rente på lånet. Dette skyldes at bankene ser på lånesøkere med god økonomi som lavere risiko, og dermed tilbyr de mer gunstige rentevilkår. Det er derfor viktig å opprettholde en sunn økonomi og god kredittscore for å øke sjansene for å få et lånetilbud med lav rente.

Dersom kredittsjekken avslører at lånesøkeren har hatt problemer med å betale regninger i tide eller har hatt utfordringer med økonomien, kan det dessverre føre til avslag på søknaden om forbrukslån. 

Ikke søk med betalingsanmerkning

Hvis du søker på lån uten sikkerhet vil du få direkte avslag om du har betalingsanmerkninger. Det finnes selvsagt måter du kan fortsatt få lånet, selv om du har betalingsanmerkning.

Søke forbrukslån med sikkerhet: er den eneste måten du kan få et lån dersom du har betalingsanmerkning. Bankene veier opp risikoen når du stiller med sikkerhet, og bankene vet godt at sikkerhet i din bolig vil veie mer en betalingsanmerkning.

Men gå forsiktig frem, hvis du ikke kan betjene et lån du har sikkerhet i kan det ende dårlig – Banken har krav til å tvangsselge boligen din hvis du ikke lenger kan betjene lånet.

Anbefalte lånemeglere:

Nano Finans

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 600 000 kr

Effektiv rente:

5,03 – 26,23 %

Årlig inntekt:

120.000 kr
effektiv rente 13,14%, kr 200 000 o/5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 150.000 kr

Effektiv rente:

8,69% – 39,90 %

Årlig inntekt:

120.000 kr kr
Eks: Eff. rente 24,24%. 26 300. over 5 år. kostnad 17 206. totalt. 43506

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 600 000 kr

Effektiv rente:

5,25% – 29,9%

Årlig inntekt:

200.000 kr
Eks: Effektiv rente 7,23%, 150.000 o/5 år. Kostnad: 28.200. Totalt: 178.200.