Finn et bra lån

Det finnes over 70 banker i Norge som tilbyr forbrukslån, men hvem skal du velge? I denne guiden forteller vi deg hvordan du finner et lån du kan betjene uten problemer, og et lån som har lav rente!

Publisert 4. juni 2023

Del på:

Finn et bra lån

Hvordan velge riktig lån?

Å finne et godt forbrukslån kan være en utfordring på grunn av det store utvalget av produkter og banker som er tilgjengelig i Norge.

Men, med litt kunnskap og noen enkle trinn, kan du finne et forbrukslån som passer dine behov og økonomiske situasjon.

Vi skal fortelle deg hvordan du kan velge et riktig forbrukslån som passer deg og din økonomi.

Slik går vi frem

Når vi skal finne et bra forbrukslån, er det også viktig å se på andre faktorer enn kun renten. Vi bør også se på gebyrer, vilkår og betingelser, og hvor fleksibelt lånet er.

Tilbyr banken du søker hos refinansiering, har de tilgang på kredittkort? Og hvorfor søker du der i første omgang. Dette er ting vi må ta i betraktning før vi signerer en flerårig kontrakt.

La oss først se på hva et forbrukslån er, og hvordan det fort kan bli dyrt.

Forbrukslån i dybden

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, noe som betyr at du kan få lånet uten å måtte stille eiendeler som pant. Vanligvis involverer pant i eiendom, som bolig, men i 90% av tilfellene søker nordmenn om et lån uten sikkerhet. Denne tendensen kan være en av faktorene som bidrar til den høye gjeldsgraden blant nordmenn.

Bankene er klar over at ved å gi oss tilgang til store lånebeløp, påtar de seg en viss risiko. Det er alltid en mulighet for at en låntaker ikke lenger kan betjene lånet som planlagt. Bankene tar hensyn til denne risikoen ved å vurdere kredittscoren til låntakeren, inkludert faktorer som inntekt, nåværende gjeld og betalings historikk (f.eks betalingsanmerkning).

Det er også derfor vi vil alltid få høyere rente når vi søker på lån uten sikkerhet, men skulle vi ikke klart å betalt lånet tilbake kan banken alltid gå videre til kreditor som alltid får tak i pengene på sikt.

Råd fra ekspertene

Øystein som er sosialøkonom og tidligere jobbet i banken Sparebanken1 sier:

Et bra lån er et lån som har lave renter og lave gebyrer. Jo nærmere totalkostnaden er det opprinnelige beløpet du låner, jo bedre.

Betale ned kredittkortgjeld bør prioriteres: Gjeldsrådgiver Martin Berge Laukøy understreker viktigheten av å nedbetale spesielt kredittkortgjeld raskt. Foto/Kilde: DNB | Stig Fiksdal

3 steg til et bedre forbrukslån

La oss se på 3 ekspert råd på hvordan vi finner et bra forbrukslån.

1) Sammenlign, sammenlign og sammenlign

Jepp, det beste tipset man kan komme med er ofte det mest åpenbare. Ved å sammenligne flere banker øker du sjansen for å finne et lån som:

  1. Har bedre rente.
  2. Har mindre gebyrer.
  3. Oppfyller kravene du har til banken.

Det er også derfor vi i Lavrentelån.no alltid anbefaler og gå direkte til en lånemegler. En lånemegler vil formidle søknaden din videre til samarbeidspartnere de har (banker) og resulterer i en slags «budrunde» for deg som søker – Den som har lavest rente vinner ofte. 

2) Ikke søk hvis du allerede har gjeld

Banken vil ikke akkurat hoppe av glede dersom den som søker har betalingsanmerkning eller inkasso gjeld. Det som skjer er at du får direkte avslag på søknaden din. Hvis du har fått avslag på søknaden kan du f.eks lese denne guiden hos Søkelån.no.

En prioritering vi som søker på et forbrukslån må gjøre er å kvitte oss med betalingsanmerkning å inkasso krav før vi vurderer tanken om og søke på et forbrukslån.

3) Hvis du eier bolig - Søk med sikkerhet

Hvis du eier bolig kan den skjulte «hemmeligheten» være å søke på lånet med pant i boligen din.

Dette gir banken signalet at du er en trygg og pålitelig låntaker siden du eier bolig, men også siden banken kan ta pant i den dersom du ikke kan betjene lånet lenger.

Man skal trå veldig forsiktig når du søker med sikkerhet, faller du utenfor med betalingene kan banken i verste tilfelle tvangsselge boligen din.

Sluttord

Det er ingen tvil om at det skulle ha vært strengere å fått forbrukslån. I dag tar det nærmest 3 minutter for og hente inn tilbud fra over 20 banker, store pengebeløp er et tastetrykk unna.

Men dersom vi bruker sunn fornuft når vi søker å velger lån vi kan betjene som har lav rente kan forbrukslån være et bra økonomisk verktøy.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.

Kvalitetssikret av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har tidligere jobbet hos Sparebank1 og bidrar med å granske samt kvalitetssjekke tekst hos Lavrentelån.no