Hvordan få forbrukslån med medsøker

Søker du på et forbrukslån med en medsøker kan det bli enklere å bli kvalifisiert. En medsøker er en annen person som søker på samme forbrukslån sammen med deg og hvis medsøker har bedre økonomi en deg kan du få bedre vilkår på lånet.

Publisert 8. juni 2023

Del på:

Forbrukslån med medsøker

Før du søker på forbrukslån med medsøker

Når du vurderer å søke om forbrukslån med en medsøker, er det viktig å forstå hvilke muligheter som er tilgjengelige og hvilke kriterier banken vil sette for dere begge.

 

Banken vil vurdere både din egen og medsøkerens økonomiske situasjon, herunder inntekt, gjeldsgrad, kredittscore og betalingshistorikk. Banken ønsker å sikre seg at begge parter har en solid økonomisk stilling og evne til å betjene lånet.

 

Det er også viktig å være klar over at begge parter blir ansvarlige for tilbakebetalingen av lånet, og at eventuelle mislighold eller manglende betalinger vil påvirke begge parters kredittvurdering.

Banker og långivere som tilbyr forbrukslån med medsøker

Ofte trenger man å søke forbrukslån med en medsøker fordi..

 • Man ikke har god nok inntekt
 • Man har betalingsanmerkning
 • Gjeldsgraden blir for høy

Uansett hva situasjonen din er vil du spare tid på og søke direkte hos en långiver eller bank som tilbyr forbrukslån med en medsøker.

Långiver/Bank

Effektiv rente

Lånebeløp

Periode

Uno Finans

5,01 – 24,40 %

10.000 til 600.000 kr

1 til 5 år

Lendo

5,33 – 28,90 %

10.000 til 600.000 kr

1 til 5 år

Axo Finans

5,00% – 20,54%

10.000 til 600.000 kr

1 til 5 år

Sambla

5,17% – 48,76%

10.000 til 600.000 kr

1 til 5 år

Bank Norwegian

8,48% – 38,86%

10.000 til 600.000 kr

1 til 5 år

Husk også at med forbrukslån kan du ikke velge en periode på over 5 år hvis du ikke skal refinansiere.

Hva betyr det og være en medsøker?

Hvis du vurderer å få med en medsøker på forbrukslån søknaden din er det viktig at både du og medsøkeren vet hva det innebærer.

 • Medsøker er like ansvarlig for lånet: Når en medsøker signerer under låneavtalen vil vedkommende være like ansvarlig for og betjene lånet som du er. Det betyr at hvis en av partene i avtalen ikke kan betjene lånet lenger, vil det bli ekstra vanskelig for den andre personen.
 • Hvis du misligholder lånet vil det gå utover medsøker: Dersom du faller bakpå med betalingene for lånet vil det også påvirke kredittscoren til medsøkeren. 
 • Gjeldsregisteret: Når en medsøker signerer under på et forbrukslån vil dette også bli registerert i gjeldsregisteret. Da vil bankene kunne se at medsøker er ansvarlig for et forbrukslån sammen med deg.
 • Ingen angrerett: På forbrukslån finnes det ingen angrerett. Det er også vanskelig for medsøkeren til å trekke seg vekk fra avtalen etter at den er signert. Noen banker tilbyr låneforsikring som kan hjelpe medsøker ut av vanskelig stilte situasjoner – Undersøk med banken om medsøker kan trekke seg avtalen i senere tid før du signerer.

Fordeler og ulemper når du søker forbrukslån med medsøker

Når du søker om forbrukslån med en medsøker, kan du få tilgang til lån som du kanskje ikke kunne få tidligere. Som du kanskje er klar over, kan du få avslag på en søknad om forbrukslån hvis du har betalingsanmerkninger. Men hvis du har en medsøker, kan søknaden din bli godkjent.

Fordeler

Ulemper

Man kan få bedre vilkår dersom du søker med medsøker

Ansvaret faller på begge sin skuldre - Hvis en misligholder lånet vil det gå utover den andre parten.

I noen tilfeller vil renten også være bedre om du søker med medsøker

Ikke mange vil stille med medsøker. Ofte er det kun partner eller foreldre.

Det er både enklere å raskere og nedbetale forbrukslånet med en medsøker

Kan få lån godkjent med betalingsanmerkning hvis du har med medsøker på lånesøknaden.

Stort sett er det flest fordeler når du har med en medsøker på lånet. Det viktigste er at du og medsøker er klar over hva konsekvensene kan være dersom dere ikke kan betjene lånet i lengden. Gjør dere klar over potensielle utfall før dere kjører på og takker ja til pengene.

Hvordan du kan få forbrukslån med medsøker

Prosessen med å få et forbrukslån med en medlåntaker eller medsøker er litt annerledes enn når du søker alene. Det er ekstra krav til medlåntakeren.

Her har du en steg-for-steg guide på hvordan prosessen fungerer:

 1. Få en oversikt over din og medsøkeren sin økonomi. Kan dere betjene lånet? Og hvilket lånebeløp trenger dere å låne? Selv om økonomi er en privat sak, vil det være greit med litt innsikt i hvordan medsøker kan bidra til å hjelpe deg med nedbetalingen av forbrukslånet.

 2. Sammenlign banker og långivere som lar deg søke med en medsøker. På toppen av siden ser du 5 banker i Norge som tilbyr forbrukslån med medsøker. Du kan søke hos en av dem, hvis du også vil ha den laveste renten ser du hvem som tilbyr det også i listen vi har.

 3. Velg det lånet som passer dere best. Ofte er det et lån som har gunstige renter og fornuftige vilkår. Når dere har funnet lånet kan dere fylle ut søknaden og smøre dere med tålmodighet.

 4. Begge må signere lånet med BankID. Dersom dere skal dele lånebeløpet må dette avtales med banken. Da vil banken trenge kontonummeret til begge som søker. Dersom du skal ha hele beløpet må du ikke si ifra om dette.

 5. Motta pengene. Ofte tar det 1 til 5 virkedager før du får pengene på kontoen, hvis du søker i begynnelsen av uken vil prosessen gå fortere. Hvis du søker i helgen, vil ingenting skje før Mandag.

Hvordan finne en medsøker

Å finne en medsøker er ikke alltid enkelt. Ofte vil en medsøker være en person som har bedre økonomi en deg – Det er det banken ser på som en god medsøker.

En medsøker pleier vanligvis og være en person man stoler veldig mye på, ofte et familiemedlem eller en partner.

Kriterier for medsøker og forbrukslån

Hvis du søker forbrukslån med medsøker vil medsøkeren også ha kriterier vedkommende må oppfylle:

 • Årlig inntekt over 120.000 kr (Noen tilfeller 250.000 kr)
 • Norsk folkeregistret adresse
 • Norsk personnummer
 • God økonomisk historie med ingen betalingsanmerkninger eller inkasso gjeld

Kan medsøker bo i utlandet?

Ja, medsøker kan bo i utlandet så lenge de utfyller alle kriteriene vi nettopp nevnte. Det viktigste vil være et norsk personnummer og norsk folkeregistrert adresse.

Andre alternativer til forbrukslån med medsøker

Hvis du ikke kan ha en medsøker, er det en annen måte du kan få hjelp med søknaden på. Dette er gjennom forbrukslån med kausjonist, som ligger i samme kategori, men fungerer litt annerledes. Med en kausjonist kan du få ekstra sikkerhet for lånet ditt, selv om du ikke har en medsøker.

Forbrukslån med kausjonist

I noen tilfeller kan det være bedre å bruke en kausjonist i stedet for en medsøker. En ulempe er imidlertid at kausjonisten må ha sin egen bolig, og hvis låntakeren ikke lenger kan betjene lånet, vil det få alvorlige konsekvenser for kausjonisten.

Ofte blir en kausjonist brukt i forbindelse med boligkjøp. Det kan være utfordrende for unge kjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Hvis foreldrene kan stille som kausjonister, kan låntakeren få muligheten til å låne mer penger fra banken. Dette kan bidra til å øke kjøperens finansielle kapasitet og gjøre det lettere å kjøpe en bolig.

Anbefalte lånemeglere:

Nano Finans

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 600 000 kr

Effektiv rente:

5,03 – 26,23 %

Årlig inntekt:

120.000 kr
effektiv rente 13,14%, kr 200 000 o/5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 150.000 kr

Effektiv rente:

8,69% – 39,90 %

Årlig inntekt:

120.000 kr kr
Eks: Eff. rente 24,24%. 26 300. over 5 år. kostnad 17 206. totalt. 43506

Annonselenke

Lånebeløp:

Opp til 600 000 kr

Effektiv rente:

5,25% – 29,9%

Årlig inntekt:

200.000 kr
Eks: Effektiv rente 7,23%, 150.000 o/5 år. Kostnad: 28.200. Totalt: 178.200.

Spørsmål og svar

Nei, medsøker og kausjonist er ikke det samme, selv om begge er involvert i lån eller finansielle avtaler.

En medsøker, også kjent som medlåntaker eller medansvarlig, er en person som søker om et lån sammen med en hovedsøker. Begge parter blir ansvarlige for tilbakebetalingen av lånet. Medsøkeren deler like ansvar og plikter med hovedsøkeren, og begge deres inntekter, kredittvurderinger og økonomiske forhold blir vurdert av långiveren.

En kausjonist, derimot, er en person som garanterer for tilbakebetalingen av et lån eller en gjeld som en annen person har tatt opp. Kausjonisten påtar seg ansvaret for å betale tilbake gjelden dersom hovedskyldneren ikke kan gjøre det. Kausjonisten blir vanligvis involvert når hovedskyldneren ikke oppfyller långiverens krav til kredittvurdering eller inntekt.

Den grunnleggende forskjellen mellom en medsøker og en kausjonist er at medsøkeren har en direkte del i lånets forpliktelser og rettigheter, mens kausjonisten gir en økonomisk garanti for lånet uten å være direkte involvert i selve låneavtalen.

Ja, det er mulig å ha en kausjonist på et forbrukslån. En kausjonist kan være en person som garanterer for tilbakebetalingen av et forbrukslån hvis hovedskyldneren ikke er i stand til å gjøre det.

Ja, det er mulig å ta opp et nytt lån selv om du allerede er medsøker eller kausjonist på et annet lån. Men det er viktig å merke seg at din rolle som medsøker eller kausjonist kan påvirke lånesøknaden for det nye lånet.

Fra du inngår avtalen om kausjonist ansvar vil avtalen vare maksimalt i ti år. Kausjonisten kan også slippe ansvaret så fort låntakeren har nok egenkapital i boligen de kjøpte.

En medsøker vil være ansvarlig like lenge som hovedlåntakeren – Dette er vanligvis hele perioden det tar før lånet er nedbetalt.

Ja, det er mulig å få innvilget lånet selv om medsøkeren har betalingsanmerkninger, så lenge den andre parten har en god nok økonomi til å kompensere for dette. I slike tilfeller vil långiveren vurdere den samlede økonomiske situasjonen til begge parter, og hvis den ene parten har solid økonomi og god kredittverdighet, kan det veie opp for eventuelle betalingsanmerkninger hos medsøkeren.