Refinansiering av boliglån

Alle som eier bolig burde vurdere refinansiering, refinansiering av boliglån kan løse opp i økonomiske vansker og redusere renten på boliglånet. I denne guiden forteller vi deg alt du må vite før du refinansierer boliglånet.

Publisert 18. august 2023

Del på:

Refinansiering av boliglån

Har boliglånet blitt litt ekstra dyrt? Det er fullt forståelig nå som styringsrenten nærmer deg 6% og forventet enda et rentehopp i september. Økonomien til folk flest i Norge har blitt dårligere de siste årene. Prisvekst, høyere strømkostnader og levekostnader som generelt har løpt av banen, må de med boliglån vende seg til refinansiering.

Refinansiering av boliglån, slik funker det

Når du refinansierer boliglånet ditt tar du i praksis opp et nytt lån som har lavere rente. En enkel måte å forklare dette på er at du bytter bank, og boliglånet forblir som det allerede er, men renten vil være lavere.

Bankene gjør dette for og kapre til seg nye kunder, fordi uansett om de gir deg en lavere rente tjener banken alltid på det i det lange løpet.

Alle kan refinansiere et boliglån, de eneste som ikke kan gjøre dette er de som har valgt et fastrentelån (som i praksis betyr bindingstid på boliglånet).

Alle med boliglån burde refinansiere, selv om styringsrenten øker vil du alltid finne en ny bank med lavere rente. Men er det verdt bryet og tiden man bruker?

Bytter du bank får du bedre betingelser

Det finnes nesten 160 banker i Norge som kan tilby deg boliglån. Boliglån kommer i flere fasonger, Ung Boliglån, Førstehjemslån og Startlån fra kommunen.

Uansett hvilken boliglån type du får kan du vurdere refinansiering. Om du har takket ja til f.eks et førstehjemslån fra Sparebanken 1 må du finne en annen bank som tilbyr samme produkt før du kan flytte lånet over.

Hvis du kjøpte en bolig og renten var da på 4,00% kan du oppleve at renten har økt til nærmere 5,00% per (august 2023). Alle bankene i Norge følger styringsrenten til Norges Bank. Noen banker justerer renten senere en andre basert på markedsprognosen de har gjort.

Dette må du gjøre før du refinansierer boliglånet

Før du skal refinansiere boliglånet ditt må du ha dette klart:

 

  • En nylig verditakst av eiendommen
  • Sjekke at du ikke har fastrentelån (veldig få har det)
  • Finne en ny bank som har bedre vilkår og lavere rente

Det er en enkel sak å refinansiere, det vanskeligste er å finne en ny bank du kan stole på som kan tilby bedre vilkår. Heldigvis finnes det tjenester fra f.eks Søkelån.no/boliglan som lar deg se alle boliglån i Norge og deres rente.

Slik refinansierer du boliglånet

Her er prosessen du bør ta i betraktning før du refinansierer boliglånet ditt, eller flyttet lånet til en ny bank.

  1. Verdivurdering av boligen din: Start med å få en ny verdivurdering av boligen din. Hvis verdien har økt siden du kjøpte den, har du en bedre sikkerhet å tilby banken. Dette kan gi deg muligheten til å forhandle frem bedre lånevilkår.

  2. Vurder å bytte bank: Hvis banken din ikke er åpen for å gi deg bedre vilkår, kan det være lurt å se etter andre banker. Sammenlign rente og vilkår fra ulike banker for å finne det beste tilbudet for deg.

  3. Søknadsprosess: Hvis du bestemmer deg for å refinansiere med en annen bank, må du fylle ut en søknad. Denne søknadsprosessen kan nå gjøres enkelt digitalt. Banken vil evaluere økonomien din, inntekten din, verdien på boligen og gjelden din.

  4. Tålmodighet og forhandling: Refinansiering kan ta litt tid, så ha tålmodighet. Forhandlingsrommet ditt avhenger av din økonomiske situasjon og hvor attraktiv du er som kunde for banken.