Refinansiering av forbruksgjeld

Har du usikret lån som forbrukslån, smålån og kredittkort gjeld? Da kan du samle alle regninger i en og samme faktura med lavere rente. La oss finne ut hvordan vi gjør det i denne guiden!

Publisert 18. august 2023

Del på:

Refinansiering av forbruksgjeld

Slik refinansierer du forbruksgjeld

Når du har spart opp usikret gjeld som kommer av forbrukslån og kredittkort, kaller vi dette forbruksgjeld. Forbruksgjeld har ofte veldig høye renter, og man kan fort falle utfor når det gjelder innbetalingene man skal gjøre hver måned.

Hvis du kjenner deg igjen i denne situasjonen kan vi hjelpe deg. Vi skal fortelle deg hvor du burde refinansiere forbruksgjeld, og hva du burde gjøre hvis du ikke kan betjene lånet du allerede har.

Refinansiere gjeld uten sikkerhet først

Generelt sett har lån uten sikkerhet som forbrukslån høyere rente. Lån som boliglån og studielån har ikke like høy rente som usikret lån har. Derfor burde du alltid vurdere og nedbetale gjeld med høy rente først, hvis dette ikke lar seg gjøre må vi refinansiere raskest mulig.

Det kommer heller ikke som en overraskelse at når du refinansierer forbruksgjeld, sparer du penger. Først og fremst får du pakket alle lånene du har under samme paraply, det betyr at alt kommer på en faktura fremover. For det andre får du også lavere rente pluss mindre gebyrer siden du flytter alt av lån til en bank.

Du burde alltid prioritere gjeld som har høy rente først. Jo lengre tid du bruker på å betale ned gjeld med høy rente, jo dyrere blir dette lånet.

Dette betegner vi som forbruksgjeld

Forbruksgjeld kommer i flere varianter, her er en liste over hva vi kjennetegner med forbruksgjeld:

  • Forbrukslån uten sikkerhet
  • Kredittkort gjeld
  • Smålån
  • Kredittlån
  • Flexilån
  • Annen gjeld med høy rente (f.eks ferielån)

Så lenge du ikke har stilt med sikkerhet til lånet vil du bety forbruksgjeld, og ikke minst den høye renten.

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Hvis du skal refinansiere forbruksgjeld uten sikkerhet må du passe på at du ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso. Har du dette får du avslag på søknaden din.

Ja, det virker jo ikke helt logisk, fordi det er jo de med gjeldsproblemer som ofte trenger og refinansiere. Hvis du derimot kan stille med sikkerhet går det helt fint om du har betalingsanmerkning eller inkasso.

Så husk dette: Har du betalingsanmerkning eller inkasso vil du ikke kunne få refinansiere gjeld uten sikkerhet.

Refinansiering av forbrukslån

Forbrukslån er fornuftig og refinansiere, spesielt hvis du fikk en låneavtale med høy rente. Vanligvis ligger renten på forbrukslån alt fra 5,00% til 16,70%, og hvis du har havnet på den høye rente-siden betaler du dyre dommer for det lånte beløpet du takket ja til.

Hvis du ikke har betalingsanmerkning eller inkasso kan du fint refinansiere forbrukslån. Finn en ny bank som vil ha deg som kunde og se hva de kan tilby i form av ny rente.

Et godt tips er at hvis du allerede eier bolig, kan du pakke forbrukslånet inn i boliglånet ditt. Det betyr at boliglånet vil ta lengre tid og nedbetales, men du vil spare veldig mye penger på dette siden forbrukslånet går over til boliglånsrente, som er vesentlig mye lavere enn forbruksgjeld renten.

Refinansiering av kredittkortgjeld

Har det også opparbeidet seg gjeld på kredittkortet? Ikke fortvil, dette kan også pakkes inn i boliglånet på akkurat samme måte som du gjør med forbrukslånet.

Kredittkort er et supert verktøy, spesielt hvis du betaler tilbake kreditten før den rentefrie perioden er over. Betaler du tilbake innen betalingsfristen, har du lånt penger gratis.

Enten om du kun har kredittkortgjeld, eller forbrukslån, kan du velge og kombinere begge eller en av gjeldspostene inn i en ny avtale hos en bank du vil flytte til.

Fordelen her er at renten går betydelig ned (vanligvis 70% reduksjon i renten) hvis du pakker kredittkortgjeld og forbrukslån i boliglånet.

Refinansiere med inkasso?

Du kan ikke refinansiere med inkasso hvis du skal refinansiere forbruksgjeld uten sikkerhet. Hvis du fortsatt sitter i knipa kan du vurdere et omstartslån som vil gi deg muligheten til å refinansiere, men fort med høyere rente enn det du allerede har.

Refinansiering med sikkerhet er også et valg dersom du har inkasso, hvis du kan stille med pant i eiendom er banken mye mer fleksibel og tar deg gjerne i mot som kunde.

Refinansiere med betalingsanmerkning og uten sikkerhet

Hvis du har betalingsanmerkning kan du ikke refinansiere uten sikkerhet. Bankene vet at søkere med betalingsanmerkning betyr høy risiko, og banken vil ikke ha slike kunder.

Svaret her er enten et omstartslån, eller å refinansiere med sikkerhet. Om du ikke eier bolig selv som kan stilles som sikkerhet, kan du forhøre deg med venner eller foreldre som kan være kausjonist for deg.

Refinansiering av smålån

Smålån er det samme som forbrukslån, men med lavere lånebeløp.


Ofte er det smålån beløp som strekker seg fra 10.000 kr til 100.000 kroner. Hvis du har vært borti forbrukslån tidligere vet du at jo mindre du låner, jo mer betaler du i renter og gebyrer.

 

Da vi litt tilbake på poenget med og refinansiere gjeld med høyest rente først. Har du smålån, burde du kontakte banken din og høre om det finnes mulighet for refinansiering, sier de nei, burde du vurdere å bytte bank.