2 måter du kan finansiere sommerferien på

I Norge er det populært å bruke kredittkort og ferielån under ferieoppholdet, men er det en fornuftig måte å finansiere reisen på? 

Gransket av Øystein

Publisert 17. juni 2023

Del på:

Sommerferien kan fort bli dyrt, spesielt nå med inflasjonen på høygir og kronen svekket mot dollaren og euroen.

Men hvordan skal du finansiere hele ferien dersom du reiser med hele familien? Mange sparer opp penger gjennom hele året, mens andre vender seg til et kredittkort eller ferielån.

Kredittkort bruk under ferien

Kredittkort er veldig populært blant nordmenn når de reiser på ferie. Det finnes flere gode fordeler ved og bruke et kredittkort på ferien som trygg betaling, forsikringer som er inkludert og bonusordninger på hotell og leiebil.

Kredittkort lar deg som regel låne opptil 100 000 kroner, noen spesielle kort som f.eks Re:member Black gir tilgang på 150 000 kroner i kredittlinje.

Det unike med kredittkort er at du kan låne pengene rentefritt i en viss periode, typisk 45 til 50 dager uten og måtte betale renter på lånt beløp.

Ikke nok med et du kan låne penger rentefritt (i en viss periode), men du har fordeler som cashback og reiseforsikring inkludert.

 

Cashback sikrer deg penger tilbake når du f.eks booker via Booking.com (Re:member Black) – Og reiseforsikring er veldig lurt å ha med seg når du reiser med familien f.eks (Bank Norwegian VISA) har dette inkludert.

Ferielån

Ferielån er et annet ord for smålån, eller et mindre forbrukslån. Slike lån tilbys vanligvis uten sikkerhet, noe som betyr at du kan søke og få pengene utbetalt ganske raskt.

Ofte kan du også få forbrukslån med lav rente når du søker på et ferielån, men da må man gå direkte via en lånemegler som innhenter flere tilbud til deg, PS: Det er gratis.

Hvis du sitter og lurer på hva som er billigst mellom kredittkort og ferielån er det kredittkort som vil være billigst i drift.

Her er årsaken:

Så fort du får tilgang på ferielånet begynner renten å tikke, det betyr at du må begynne og betale månedlige avdrag fortløpende, og hvis du er seint ute blir lånet enda dyrere.

Med kredittkort kan du fint låne f.eks 100 000 kroner i en måned, og du vil ikke betale noen renter eller gebyrer før det har gått 45 til 50 dager.

Men hva koster en ferie?

En familietur for 3 til 4 personer kan koste mellom 25 000 til 35 000 kroner. Selvsagt vil kostnaden variere basert på reisedestinasjon, tidspunkt og kvaliteten av oppholdet, men en typisk familieferie i Norge lander i underkant av 30 000 kroner for fire personer (Kilde: Kvinneguiden.no).

Ofte vil et kredittkort finansiere hele ferien siden du kan låne opptil 150 000 kroner – Ferielån lar deg låne opptil 600 000 kroner, men er mye dyrere.

Oppsparte midler til ferien

Det er også en fantastisk følelse som følger med når du pakker ut av kofferten og vet at det ikke er noe gjeld du skylder.

Av og til kan ferielån og kredittkort koste mer en det smaker, derfor er det mest fornuftige valget og bruke oppsparte midler.

Har man ikke nok oppsparte midler til en mer luksuriøs ferie kan man bruke en leiebil og kjøre rundt det vakre landet vi har, dette koster mye mindre sammenlignet med en syden ferie.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.