Hva brukes forbrukslån til?

Forbrukslån kan brukes nærmest til hva som helst, de mest typiske bruksområdene for et forbrukslån er større kjøp, reiser, bryllup og uventede kostnader.

Gransket av Øystein

Publisert 17. juni 2023

Del på:

Hva brukes forbrukslån til

Forbrukslån kan bli brukt til og finansiere nærmest hva som helst, inkludert og betale ned annen gjeld. Ofte bruker vi forbrukslån til oppussing, eksklusive reiser, bryllup, plastikk kirurgi og andre ting man ikke har helt råd til.

Beste måten du kan bruke et forbrukslån på er og investere det i noe som gir deg god avkastning, et godt eksempel er f.eks oppussing. Pusser du opp boligen din vil den være verdt mer på tidspunktet du vurderer å selge den.

Hvordan fungerer forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet som nesten alle i Norge kan få. Haken er at du må dokumentere god økonomi som betyr ingen betalingsanmerkninger eller inkasso gjeld.

Renten på et forbrukslån ligger fra 5,01% og strekker seg opptil 48,86%. Så hvis du skal ha et lån med lav rente må du se nøye på den effektive renten, og ikke nominell rente (Les hva forskjellen er her).

I motsetning til et boliglån er de fleste forbrukslån usikrede, som betyr at du ikke må stille med pant i bolig når du søker på lånet. Derfor er kredittsjekken en essensiell del av prosessen til hvem som får forbrukslån eller ikke.

Noen grunner til å søke på forbrukslån..

1. Nedbetaling av annen gjeld

Hvis du har masse annen gjeld som er utestående, som f.eks kredittkort gjeld, billån med høy rente eller et mindre smålån – Kan dette nedbetales med et forbrukslån.

Hvis renten på forbrukslånet har lavere rente en annen utestående gjeld du har, kan du oppnå besparelser ved å benytte det nye lånet til å nedbetale den eksisterende gjelden.

2. Oppussing

Du kan bruke forbrukslån til og pusse opp kjøkken eller bad.

I motsetning til et flexilån som krever 60% pant i boligen din, krever ikke forbrukslån noe sikkerhet. Det betyr at du kan låne pengene uten at banken kan potensielt tvangsselge boligen hvis du faller bakpå betalingene.

Forbrukslån har generelt mye høyere renter en f.eks et flexilån eller «økt-boliglån», men det er flere som foretrekker forbrukslån når de vurderer oppussing, kun fordi det er mindre risiko deres vei.

Ekspert tips: Hvis du eier bolig burde du kjøre på med flexilån så lenge du har betalt ned 50% av boliglånet – Både risikoen og renten er lavere for deg som skal pusse opp når du velger et flexilån, styr unna forbrukslån her.

3. Ferietur

Forbrukslån brukes også ofte i sammenheng med ferietur. Nordmenn bruker spesielt mye kredittkort og forbrukslån når de drar på ferie.

En stor ferie kan fort bli dyrt, derfor er det mange som vender seg til verktøy som kredittkort og forbrukslån når sparingen ikke strekker helt til.

Med forbrukslån kan du låne opptil 600 000 kroner, og med kredittkort kan du få en kredittlinje på 150 000 kroner.

Ekspert tips: Kredittkort har ofte betalingsutsettelse på 50 dager – Det betyr at du betaler ingen renter før det har gått 50 dager. Så lenge du betaler tilbake utestående saldo før fristen har du lånt penger gratis.

4. Nødstilfeller

Plutselig kan bilen falle fra hverandre, eller at andre nødstilfeller dukker opp. Da må man ha en bufferkonto man kan bruke, og hvis man ikke har det må man eventuelt låne penger.

Hvis du har fastjobb kan du også spørre arbeidsgiver om forskudd på lønnen din. Det er jo egentlig det rimeligste veien og gå, men det er ikke alltid snakk om store beløp.

Siden forbrukslån gir deg tilgang på store beløp (Opptil 600.000 kr) og ikke krever sikkerhet er det en lett utvei for mange.

Hva forbrukslån ikke burde brukes til

Her er to utgifter man ikke burde bruke forbrukslån til:

  1. Nedbetaling av boliglån: Når du skal nedbetale boliglånet ditt, er det viktig å velge riktig type lån. Boliglån har som regel en lavere rente enn forbrukslån. Derfor vil det lønne seg å bruke boliglånet til nedbetaling, og ikke forbrukslån. Hvis du bruker et forbrukslån til å nedbetale boliglånet, vil du tape penger på grunn av den høyere renten på forbrukslånet.

  2. Studielån: Ikke bruke forbrukslån til og nedbetale studielån, studielån er den billigste lånetypen du kan få i Norge med en rente fra 2,80 til 2,95% – Noe som betyr at du taper en del penger hvis du bruker et forbrukslån til og nedbetale studielånet.

Slik finner du et godt forbrukslån

Kostnad

Ikke lån mer penger en nødvendig, banken vet godt hva du kan betale tilbake basert på kredittsjekken. Søker du om for mye penger får du fort avslag fra banken.

Med forbrukslån får du lavere rente jo mer du låner og hvor lenger tidsperioden er.

Så hvis du låner 50 000 kroner med en nedbetalingstid på 1 år vil du få høyere rente i motsetning til et lån på 600 000 kroner med en tilbakebetalingstid på 5 år.

Rente

Men hvordan finner jeg et lån med lav rente egentlig? Det skal vi fortelle deg!

Du burde bruke en lånemegler når du søker på et forbrukslån. En lånemegler/låneagent sender søknaden din til alle samarbeidsbankene deres, da vil bankene konkurrere om og få deg som kunde.

Ofte blir det en liten budrunde, og den som har lavest gebyrer og rente vinner tillitten til låntaker til slutt.

Uno Finans er den lånemegleren som har lavest rente – Uno Finans samarbeider med 21 banker og tilbyr forbrukslån med rente fra 5,01%.

Låneperiode

Lånets nedbetalingstid påvirker de månedlige avdragene du må gjøre. Lån med kortere løpetid har som regel høyere månedlige avdrag, lån med lengre løpetid har mindre månedlige avdrag.

Prøv og finn et lån som har månedlige avdrag du kan betjene uten problemer, husk også at man ofte har andre utgifter som også skal betales.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.