4 tips til og få forbrukslån søknaden godkjent

Det er enkelt og få forbrukslån i Norge hvis du ikke har betalingsanmerkninger eller inkasso, men bankene kan fortsatt velge og avslå søknaden din.

Publisert 10. juni 2023

Del på:

Etter flere år i finansbransjen har vi opparbeidet oss masse erfaring. Med denne erfaringen kan vi nå dele med våre lesere hvordan du kan få et forbrukslån, selv om bankene sier nei. Nå må du følge godt med.

Skal du søke på forbrukslån?

Det er ingen fast regel for hvordan man får godkjent forbrukslån, eneste kravet bankene stiller er et rent økonomisk rulleblad. Betalingsanmerkninger og inkasso gjeld skremmer bort bankene. La oss se på hvordan du kan få forbrukslån søknaden godkjent på 4 enkle steg.

1. Kredittscoren din må finpusses

I Norge bruker vi ikke FICO score når vi beregner kredittscore nivå på søkere. I statene bruker de en skala fra 580 som er dårlig, helt til 800+ som er eksepsjonelt.

I Norge og Skandinavia generelt bruker vi en enkel formel. Har søkeren betalingsanmerkning og inkasso? Hvis ikke er sjansen for at du får et forbrukslån veldig høy.

En enkel måte å unngå betalingsanmerkninger som kan føre til inkasso, er å betale regningene dine i tide. Hvis du holder deg til denne enkle regelen, vil du alltid ha en god kredittscore.

Selvfølgelig påvirker årlig inntekt, om du eier bolig og andre faktorer som alder også utfallet av søknaden. Men i 95% av tilfellene er det betalingsanmerkninger og inkasso som avgjør utfallet av søknaden.

2. Ikke søk for mye penger

Hvis du ber om mer penger enn det du faktisk trenger, kan långivere oppfatte det som risikabelt. Dette kan gjøre det vanskeligere å bli godkjent for lånet.

Et større beløp vil legge mer press på budsjettet ditt, det betyr høyere innbetalinger hver måned. Hvis du f.eks har boliglån og studentlån fra før, vil større forbrukslån skape enda mer press på økonomien din. Banken forstår dette tidlig, og derfor avslår de søknaden din hvis de mener du låner for mye.

3. Søk med en medsøker

Hvis du har betalingsanmerkninger eller inkasso gjeld kan du fortsatt få et forbrukslån, men det må bli med en medsøker.

En medsøker er en annen person som blir med på lånesøknaden som deler ansvaret sammen med deg om å betale tilbake pengene.

Hvis du søke med en medsøker er det viktig at medsøkeren har god økonomi, som igjen betyr ingen betalingsanmerkninger eller inkasso gjeld som er aktivt.

4. Velg riktig bank

Noen banker er strengere en andre og derfor må du søke i den banken som passer best til din situasjon.

Et eksempel er f.eks aldersgrense, Sambla har en aldersgrense på 18 år mens Morrow Bank har en aldersgrense på 23 år – Søk hos en bank som tar i mot din årsgang.

Andre banker har også strenge krav til hva du må tjene på årsbasis. Uno Finans lar deg søke hvis du tjener 120.000 kroner i året, men Morrow Bank krever en årsinntekt på 250.000 kroner.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.