Hva du bør gjøre hvis du ikke kan betale regninger

Hvis du plutselig skulle blitt arbeidsledig kan økonomien bli vrien, prøv og betal de viktigste regningene først deretter lage en plan på hvordan du kommer deg på beina igjen.

Publisert 11. juni 2023

Å finne seg i en situasjon hvor man ikke kan betale regninger fører til både stress og uro. Da er det viktig og tenke klart og legge en plan på hvordan man kan løse dette knirkefritt uten at det fører til mer økonomiske problemer.

Hvis du faller bakpå regningene dine er det alltid noen regninger som må prioriterer. Regninger som husleie, strøm og forsikring skal alltid bli prioritert hvis du ikke kan betjene alle kostnadene lenger.

Hva er konsekvensen av ubetalt gjeld?

Det bør ikke komme som en overraskelse at ubetalte regninger fører til større problemer i lengden.

Når du ikke betaler regninger innen forfallsdatoen får du tilsendt purregebyrer som gjør ting dyrere, betaler du ikke purregebyret går saken videre til inkasso som legger på en forsinket rentesats som ligger fra 1,5% til 7% på hele beløpet. Det er her ting fort blir dyrt.

Velger du og ikke betale inkassokravet fører dette til en betalingsanmerkning, ikke nok med det kan ubetalt inkassokrav også resulterer i lønnstrekk eller trygdet rekk (Kilde BlueStep Bank).

Man burde kommunisere med kreditor

En viktig ting man burde gjøre dersom man havner i en økonomisk klem er og kommunisere med kreditoren.

Det betyr at du tar kontakt med selskapet du skylder penger og forklarer situasjon, ofte er kreditor villig til og redusere beløpet eller tilby en betalingsutsettelse.

Så lenge du er ærlig og proaktiv med kreditor vil de være behjelpelig. I flere tilfeller har søkere klart og kvitte seg med renter og gebyrer bare ved en telefonsamtale til kreditor.

Gjeld som burde prioriteres

Neste steget burde være og betale ned gjelden som er viktigst først. Hvis du ikke vet hvilken regninger som er viktige må du lage en oversikt over alle dine utgifter og kategorisere dem etter prioritering.

Noen gjeldsprioriteringer å vurdere er:

  1. Husleie og levekostnader
  2. Boliglån og eventuelt billån
  3. Gjeld som er knyttet til helsevesenet
  4. Gjeld med høy rente, som f.eks kredittkort eller forbrukslån

Som du ser i listen har vi sortert regningene fra 1 til 4 – Alle kostnadene er like viktig, men de på toppen burde prioriteres først.

Søk økonomisk rådgivning

Hvis du fortsatt har problemer med å betale regningene tidsnok til tross for å ha satt opp budsjett og kommunisert med kreditor, kan det være lurt og søke økonomisk rådgivning fra NAV.

Rådgivere i NAV har kompetansen og erfaringen til og kunne hjelpe deg med og komme ut av klemma, men dette innebærer at du må ta det første steget og starte en dialog med NAV.

Rådgivere i NAV kan hjelpe deg med:

  • Forhandle med kreditorer
  • Finne støtteordninger fra kommunen eller private organisasjoner
  • Gi deg økonomiske råd til og avverge samme problemer i fremtiden 

Konsolideringslån eller gjeldsordninger

I Norge bruker vi ikke ordet konsolideringslån, men heller gjeldsordning. Gjeldsordning skal gi muligheten til deg som sliter veldig med økonomien med og få den på plass. Det er en fri avtale mellom deg og kreditor som fokuserer på hvordan kreditor kan få pengene sine tilbake raskest mulig, samtidig som du kan overleve hverdagen.

Hvordan får du gjeldsordning?

Før du søker om gjeldsordning fra kreditor burde du:

  1. Få en oversikt over hvem du skylder penger, og hvor mye.
  2. Få en god oversikt over inntekten din, og hva utgiftene dine er.
  3. Foreslå hvor mye du kan betale for hvert krav du har.
  4. Foreslå en ny periode for gjeldsordningen (Hvor lang tid du vil bruke på og betale tilbake)
  5. Legge samme forslag frem til andre kreditor du skylder penger.

Blir du ikke enig med kreditor?

Hvis du ikke blir enig med kreditor kan du direkte til namsmannen og be om en åpning av gjeldsforhandlinger, det betyr at du tar rettslig vei mot en gjeldsordning.

Før du vurderer rettslig gjeldsordning må du tenke på følgende:

  • Det er ikke mulig og betale ned gjelden i nærmeste fremtid, rentene og gebyrene er for høye sammenlignet mot inntekten din.

  • Forslaget du har presentert kreditor skal være rimelig, det skal være en fornuftig avtale du har presentert som gagner begge parter.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.