Flexilån - Er det bedre enn forbrukslån?

I tider der økonomien er trang, kan det å ha rask tilgang til ekstra penger gi en trygghet og økonomisk ro. Dette er vanligvis oppsparte penger på bufferkonto, men det kan være flere måter å løse dette på. Flexilån og forbrukslån er to av dem. Men hva er egentlig forskjellen på disse to, og har de forskjellige fordeler og ulemper? 

Gransket av Øystein

Publisert 16. september 2023

Del på:

Flexilån - Er det bedre enn forbrukslån?

Her kan du få Flexilån og forbrukslån med lav rente

Norges laveste rente
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 12,71 %, 150 000 kr, o/5 år, kostnad 49 237 kr. Totalt 199 237 kr.

Effektiv rente:

5,01 – 24,40 %

Aldersgrense:

20 år
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 13,70%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 35.858, Totalt kr 135.858,-.

Effektiv rente:

5,05% – 20,54%

Aldersgrense:

20 år
25 samarbeidsbanker
10 000 – 600 000 kr
Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.980,- totalt kr 167.988.-

Effektiv rente:

5,33 – 28,90 %

Aldersgrense:

20 år

Hva er flexilån?

Flexilån forbinder man ofte med sikkerhet i bolig. Den varianten av flexilån som har sikkerhet i bolig kalles også ofte for boligkreditt eller rammelån. Men visste du at det er mulig å få flexilån uten å stille med sikkerhet for lånet? Dette flexilånet blir som en variant av et forbrukslån, og du kan bruke pengene til det du ønsker selv.

Hvordan få flexilån?

Det er ikke like mange tilbydere av flexilån uten sikkerhet som det er av tilbydere til forbrukslån. Men, de finnes om du leter, og vi kan tipse om at både Ferratum, Instabank og Bank Norwegian i skrivende stund tilbyr flexilån uten sikkerhet. 

Du søker om flexilånet på samme måte som du søker et hvilket som helst annet lån. Det letteste er å fylle ut søknaden på nett, og signere lånepapirene med BankID. Når du skal søke, er det lurt å bruke en låneagent som sender søknaden din til flere banker samtidig, slik at du enkelt kan sammenligne lånetilbudene du får. På den måten sørger du for at du velger det beste lånetilbudet for deg.

Når du får et lånetilbud på et flexilån, får du ikke penger direkte inn på kontoen din. I stedet får du tilgang til en låneramme, som du kan benytte deg av som du ønsker. Man kan si at det fungerer nesten som et kredittkort. 

Vi tar et eksempel:

 

Dersom du tar opp et flexilån på 50.000 kroner, vil du ha mulighet til å ta ut hele summen og sette over på din egen konto. Men, dersom du ser at du bare trenger 20.000 kroner, så overfører du bare ut 20.000 kroner. Du vil da ha muligheten til å ta ut de resterende 30.000 kroner ved en senere anledning, hvis du har behov for det. 

 

Det fine med dette er at du kun betaler renter på beløpet du har brukt. Det som står igjen som tilgjengelig saldo på flexilånet ditt betaler du ikke renter for. 

 

Husk å sjekke den effektive renten på lånet banken tilbyr deg før du signerer. På et flexilån kan det nemlig være høyere rente enn på vanlige forbrukslån.

Fordeler med flexilån:

  • Økonomisk trygghet ved at det fungerer som en bufferkonto 
  • Du trenger ikke søke hver gang du trenger ekstra penger
  • Du betaler ikke renter for summen du ikke har brukt, kun for det beløpet du faktisk bruker
  • Lavere rente enn ved kredittkort

Ulemper med flexilån:

  • Lett tilgang til penger kan fort føre til at du bruker mer enn du hadde tenkt i utgangspunktet.
  • Ofte høyere rente enn ved et forbrukslån

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån du tar opp uten å måtte stille med sikkerhet. Pengene du låner kan du bruke til hva du vil. Dette er i motsetning til for eksempel et billån, der banken tar pant i bilen som sikkerhet for lånet. Når du tar opp et billån, kan dette lånet kun brukes til å kjøpe bilen, og ikke andre ting.

Hvordan få forbrukslån?

Du må også her være innenfor både bankens og myndighetens krav for å få tilbud om forbrukslån. Disse kravene er kort fortalt:

  • Du må ha en fast inntekt
  • Du må være bosatt i Norge og betale skatt til Norge
  • Du må være over 18 år
  • Du må ha såpass romslig økonomi at du tåler renteøkning på 3% på lånet ditt
  • Du kan ikke ha mer enn fem ganger inntekten din i total gjeld.

Fordeler ved forbrukslån:

  • Du trenger ikke stille sikkerhet for lånet
  • Du kan bruke pengene til hva du selv ønsker
  • Det er vanligvis lavere rente på et forbrukslån enn kredittkort

Ulemper med forbrukslån:

  • Dyrere rente enn et lån med sikkerhet
  • Lett å låne litt ekstra for «sikkerhets skyld» når man søker

Flexilån vs forbrukslån – hva bør man velge?

Som du ser, er det mange likheter mellom flexilån uten sikkerhet og forbrukslån. Hovedforskjellen er at med et forbrukslån får du hele beløpet inn på kontoen din med en gang, og da også må betale renter av hele summen. Med et flexilån har du derimot tilgang til å bestemme hvor mye du skal sette inn på kontoen din selv, gitt at beløpet er under eller samme som lånerammen du har fått innvilget.  Da vil du kun betale renter for den faktiske summen du har brukt, og ikke hele beløpet.

Likheter mellom flexilån og forbrukslån:

  • Trenger ikke stille med sikkerhet for lånet
  • Penger rask tilgjengelig på konto
  • Samme kriterier fra myndighetene og bank for å få innvilget lånet

Ulikheter mellom flexilån og forbrukslån:

  • Flexilån har gjerne noe høyere rente enn et forbrukslån
  • Med et forbrukslån betaler du renter av hele beløpet fra første dag. 
  • Med et flexilån betaler du renter kun for beløpet du faktisk har brukt.

Bør jeg velge flexilån eller forbrukslån når jeg trenger penger?

Så, hva skal man velge av flexilån og forbrukslån? Her er det raske svaret at det kommer helt an på situasjonen din og hva du skal bruke pengene dine på. 

 

Dersom du ønsker å ha en økonomisk buffer, men ikke er sikker på om du kommer til å bruke av pengene, vil et flexilån være best for deg. Det samme gjelder dersom du ikke er sikker på hvor mye penger du kommer til å trenge, for eksempel ved oppussing. Da slipper du å betale renter på penger du egentlig ikke trengte å låne, men heller spare penger ved å kun betale renter på det beløpet du bruker. 

 

Dersom du allerede vet at du trenger for eksempel 50.000 kroner til reparasjon av bil, er det best å velge et forbrukslån i stedet for flexilån til dette. Dette fordi du da vet at du uansett må bruke hele lånebeløpet, og du som oftest får en lavere rente på forbrukslån enn flexilån.

Du velger flexilån i stedet for forbrukslån hvis:

  • Du egentlig bare ønsker å ha penger tilgjengelig som en økonomisk buffer

eller

  • Du er usikker på hvor stort beløp du trenger til for eksempel oppussing av bolig.

 

Du velger forbrukslån i stedet for flexilån hvis:

  • Du vet allerede nå hvilket beløp du trenger.

Hva som blir best for deg, må du gjøre din egen vurdering på ut fra egen situasjon. Men ha i bakhodet at uansett om det er flexilån eller forbrukslån du velger, så er det fortsatt et lån som du må betale tilbake – pluss renter og gebyrer. For å gjøre det billigst mulig er det derfor viktig å betale lånet ditt tilbake så fort som mulig. På den måten sparer du penger ved å slippe betale renter og gebyrer for lånet ditt lenger enn du må.