Slik blir du kvitt forbrukslån gjeld

Forbrukslån kan lede deg inn i en gjeldsfelle hvis man ikke er forsiktig. Lær mer om hvordan forbrukslån fungerer og hvordan du kan kvitte deg med gjelden raskest mulig.

Gransket av Øystein

Publisert 16. juni 2023

Del på:

Når Ivar Nilsen trengte penger til Spaniaferien i 2022 vendte han seg til forbrukslån. Han husker at søkeprosessen var enkel og rask – Søknaden ble godkjent samme dag og pengene var på kontoen par dager senere.

Men når Ivar skulle betale tilbake lånet ble det vanskeligere en forventet. Kombinasjonen av de faste avdragene, renten og andre levekostnader gjorde at lånet ble mye dyrere en forventet og nesten umulig og betjene.

«Etter husleien, barnehage og levekostnader hadde vi råd til og betale gebyrene og renten på lånet [forbrukslån], lånet ble ikke lavere siden renten var for høy som gjorde at den stod helt stille»

Ivar er ikke alene, det er flere i Norge som havner bakpå forbrukslån betalingene sine som sender låntakere rett i gjeldskrise. Vi skal se litt nærmere på hvordan du kan betale et forbrukslån raskt tilbake og unngå gjeldsfellen.

Slik fungerer forbrukslån

Forbrukslån er et lån som tilbys uten sikkerhet. Det er derfor ganske enkelt og få slike lån. Vanligvis kan du søke fra 5.000 kr til 500.000 kr, noen banker tilbyr også lån opp til 600.000 kr.

Forbrukslån har også andre gebyrer bortsett fra rentene som følger med, det er gebyrer som etableringsgebyr, termingebyr og fakturagebyr.

Renten på forbrukslån ligger fra 5,01% til 48,86% som er det høyeste. Laveste renten er det Uno Finans som tilbyr.

Generelt er det renten som utgjør totalkostnaden av lånet, gebyrer spiller også en liten rolle i det store bilde – Jo lavere rente på forbrukslånet, jo lavere totalkostnad på lånet.

Prioriter dyr gjeld først

Dyreste gjeld som er usikret burde betales først, det kan være gjeld som forbrukslån og kredittkort gjeld.

Årsaken er fordi renten på usikret gjeld er høyere en lån som boliglån, studentlån og billån og burde betales snarest.

Derfor skal man ikke kombinere både kredittkort, forbrukslån og andre typer lån uten sikkerhet – Kombinert blir det vanskelig og betjene gjelden på alle disse lånetypene pga av høy rente.

Per juni 2023 ligger renten på et forbrukslån 75% høyere en et standard boliglån.

Lag en skuddsikker nedbetalingsplan

Hvis du har flere utgifter du betaler hver måned og nettopp fått mer gjeld burde du sette opp en nedbetalingsplan.

Som vi nettopp nevnte burde dyr gjeld prioriteres først, det betyr betal ned smålån og kredittkort gjeld raskest mulig på grunn av deres høye rente.

Siden tidsrammen på et boliglån er lenger en andre lånetyper (25 år) vil det være fornuftig og fokusere på annen gjeld først – Et eksempel er kredittkort, kredittkort har ofte 50 dager rentefri periode som er gratis. Betaler du tilbake kredittkort gjeld før 50 dager betaler du ingenting for å ha lånt penger.

Forbrukslån har derimot en låneperiode fra 1 til 5 år, så fort du får tilgang på pengene må lånet betales tilbake via månedlige avdrag.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.