Forbrukslån til bil

Når du skal låne penger til bil kan du gjøre det på to måter, billån og forbrukslån. Vi ser på hvilken lånetype som vil være mest gunstig.

Gransket av Øystein

Publisert 22. juni 2023

Del på:

Forbrukslån til bil

Dersom lånebeløpet over 500 000 kroner på bilen burde du gå for et billån, er det under 500 000 kroner kan forbrukslån ofte bli mer gunstig.

Finansiering av bil - Bør du velge forbrukslån eller billån?

Trenger du en ny bil, men usikker på om du skal velge vanlig billån eller forbrukslån uten sikkerhet? Hvilken finansieringsmåte du velger kommer veldig an på hvilken bil du ønsker deg. Det er vanlig å velge forbrukslån uten sikkerhet, enten du skal finansiere en ny eller brukt bil, men det finnes også andre alternativer.

For å gjøre det enklere å vite forskjellen på tradisjonelt billån og forbrukslån uten sikkerhet, har vi skrevet en artikkel som sammenligner begge finansieringstypene. 

Tradisjonelt billån vs billån uten sikkerhet

Billån med sikkerhet

Når du tar opp et vanlig billån vil banken ta pant i noe du eier som sikkerhet. Dette er fordi banken tar en stor risiko når de låner ut penger. Dersom låntakeren ikke kan betjene billånet, kan banken kreve tvangssalg av bilen eller det du stilte som sikkerhet i begynnelsen av låneavtalen.

Forbrukslån uten sikkerhet

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, som vil si at du ikke trenger å stille noen eiendeler til sikkerhet for å få innvilget lån. Et forbrukslån uten sikkerhet vil utgjøre en større risiko for banken, fordi de ikke har noe å pantsette dersom låntaker ikke kan tilbakebetale lånet. Det er her rentene kommer inn i bildet, der banken velger å heve rentene på lån som har større risiko for mislighold. 

Lavere rente på vanlig billån

Resultatet av dette er at det blir lavere rente på billån, fordi banken kan ta pant i eiendeler. Billån med sikkerhet utgjør ingen stor risiko for banken, og dette gjør at de kan tilby billigere lån.

Finansiering av bil - Dette bør du vite

Når du tar opp et billån med sikkerhet, tar banken pant i bilen din i bytte mot en lavere rente. Dette gjelder ikke om du tar opp et vanlig forbrukslån uten sikkerhet. Den eneste ulempen er at du kan risikere å sitte med et veldig dyrt lån, pga rentene. 

Skal du finansiere bil 250.000 kroner, og planlegger å betale ned lånet på flere år, kan det lønne seg å velge et vanlig billån istedenfor et forbrukslån uten sikkerhet. Dette er fordi forskjellen på renten kan være stor. Men dette er noe du bør vurdere selv. 

Usikker på hvor mye du skal låne? Prøv ut en billånskalkulator

Viste du at? YouGov gjorde en undersøkelse i forbindelse med komplett, som viser at de aller fleste velger å bruke forbrukslånet sitt på å finansiere bil

Hvor mye kan du få i lån?

For å få lån til å finansiere bil, kan ikke lånet overstige 5 ganger mer enn din egen inntekt. Her lønner det seg å se over hvor mye gjeld du har fra før og trekke dette fra 5 ganger din årlige inntekt – slik får du en oversikt over hvor mye du kan forvente å få i lån. Tenker du å kjøpe en relativt dyr bil, men har noe gjeld fra før av, kan det lønne seg å søke med en medlåntaker.

Hva er kravene til banken?

Du trenger ikke en egenkapital for å få lån til å finansiere bil. Har du en god nok økonomi og får godkjent kredittsjekk, vil banken la deg låne opptil 100% av kjøpesummen. 

Minimumskrav for å få innvilget billån i Norge: 

  • Fast inntekt
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Ingen aktive inkassosaker
  • Være fylt 18 år
  • Skatteregistrert i Norge

Vanlige billån typer

  • Billån uten egenkapital – Har du ikke egenkapitalen spart opp, men funnet drømmebilen? Da kan du søke om å finansiere hele kjøpesummen av bilen. 

  • Kaskofritt billån – Med denne lånetypen tar ikke banken sikkerhet i bilen, som utgjør en høyere risiko for banken. Høyere risiko = dyrere lån. Dette er det dyreste finansierings alternativet.
     
  • Lån med pant i bilen – Den vanligste formen for billån. Banken gir deg lån med pant i bilen, som vil si at banken tar sikkerhet i bilen og dette utgjør en lavere risiko når de låner ut penger. Dette alternativet gir ofte bedre vilkår og lavere rente. Dette gjelder kun ved kjøp av ny bil/ eller spesielle modeller – veteran sambleobjekt.

Kostnader du bør tenke over

Med og uten egenkapital

Har du spart opp egenkapital som er på mer enn 35%, vil du få et billån med sikkerhet fra fem prosent effektiv rente i bytte mot at banken får ta pant i bilen din. Har du ikke egenkapital vil den nominelle renten stige til om lag 8% effektiv rente. 

 

Som vil si at et lån på for eksempel 300.000 vil koste deg 24.000 kroner kun i renter, og har du en nedbetalingstid på 5 år vil dette koste deg 180.000 kroner. Det vil si at hele totalbeløpet på lånet stiger til 480.000 kroner, det er stor økning det.

Typiske kostnader du må regne med når du kjøper bil:

  • Bilforsikring
  • Veiavgift
  • Drivstoff
  • Bompenger
  • Parkering
  • Reparasjoner og vedlikehold 

Dette er hvorfor du bør velge forbrukslån uten sikkerhet

Det er viktig å ta høyde for at bilen kan synke kraftig i verdi, uansett hvordan type lån du velger å finansiere bilen med. Vi kan regne med et verditap på rundt 15% bare det første året, deretter 10%. Vi har vurdert begge lånetyper og har kommet frem til at et forbrukslån har flere fordeler enn et vanlig billån.

Konklusjon

  • I denne artikkelen har vi snakket om forskjellen på vanlig billån og forbrukslån uten sikkerhet. Vi har nevnt ulike lånetyper man kan velge for å finansiere bil, og har skrevet om ting som kan være viktig å huske på; derav kostnader, gebyrer, forsikringer osv.

  • Vi har også skrevet om hva banken krever av deg for å gi deg lån, og hvor mye du potensielt kan forvente å betale i renter, med eksempelet over: En bil som koster 300.000 kroner, finansiert med et lån som har en rente på 8%, resulterer i 24.000 kroner ekstra i året. Ganger du det med hvor mange år du skal nedbetale lånet, får du den totale lånesummen som inkluderer renter og gebyrer.   

  • Nederst i artikkelen finner du hvilken lånetype vi anbefaler å velge og hvilke fordeler som følger med.

Skrevet av Tobias Rikerud

Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.