Smålån på minuttet

Supertilbud på ny TV, eller bilen som plutselig må på verksted? Det kan være mange tilfeller der man kan ønske seg ekstra penger inn på konto i en fei. Men er det i det hele tatt mulig å få smålån på minuttet i Norge? 

Gransket av Øystein

Publisert 16. september 2023

Del på:

Smålån på minuttet

Her kan du få smålån på minuttet

Norges laveste rente
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 12,71 %, 150 000 kr, o/5 år, kostnad 49 237 kr. Totalt 199 237 kr.

Effektiv rente:

5,01 – 24,40 %

Aldersgrense:

20 år
10 000 – 600 000 kr
Eff.rente 13,70%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 35.858, Totalt kr 135.858,-.

Effektiv rente:

5,05% – 20,54%

Aldersgrense:

20 år
25 samarbeidsbanker
10 000 – 600 000 kr
Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.980,- totalt kr 167.988.-

Effektiv rente:

5,33 – 28,90 %

Aldersgrense:

20 år

Hva er smålån?

Et smålån er et lån uten sikkerhet, på samme måte som et forbrukslån. Det kalles gjerne for et smålån når man søker om et relativt lavt lånebeløp, som oftest mellom 10.000 kroner og 75.000 kroner. Ut over dette er det ingen forskjell på et smålån og et forbrukslån

I lånesøknaden blir du bedt om å oppgi hva du skal bruke pengene du låner til. Men dersom du endrer mening, og heller vil bruke dem på noe annet, trenger du ikke å gi beskjed til banken om dette. I bunn og grunn er det helt opp til deg hva du bruker pengene til.

Smålån på minuttet?

I Norge er det dessverre ingen mulighet for å ta opp et lån med penger som er på kontoen din på minuttet. Men, det kan gå ganske raskt for det. Ofte har du penger på konto allerede samme dag som du søkte om lånet. 

Du kan derimot få svar på lånesøknaden din så å si på minuttet, i alle fall stort sett på timen. Mange lånesøknader blir nemlig sjekket automatisk, og bare de søknadene der det er tvil om du skal få søknaden innvilget eller avslag havner hos en kundebehandler. Da kan det ta noe lenger tid å få svar. Hvis du søker sent om kvelden, må du vente til banken åpner neste morgen. 

Hvordan øke sjansen til å få smålånet utbetalt samme dag?

 • Sørg for å ha all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig og last det opp som vedlegg sammen med lånesøknaden. Vanligvis sjekker banken opp inntekt og gjeld selv – med ditt samtykke, selvsagt. Men det er ikke all inntekt de kan se. Denne inntekten skal jo selvfølgelig også være med i søknaden, men dette er inntekt du må kunne dokumentere selv. Dette gjør du enten ved kontrakt på utleien eller barnebidraget, eller ved bankutskrift som viser at summen du har oppgitt kommer inn på bankkontoen din hver måned. Særlig skattefrie inntekter som barnebidrag og eventuell utleie er viktig å kunne dokumentere. 

 

 • Sørg for å sende inn lånesøknaden så tidlig som mulig på dagen. Dersom du sender inn dette på ettermiddagen, vil ikke banken rekke å overføre pengene til deg tidsnok til at det skal komme på kontoen din samme dag. 

 • Pass på at du oppgir riktig adresse i søknaden. Dersom du for eksempel er student og usikker på om du har adresse i folkeregisteret enten hos foreldrene dine eller der du bor nå, er det lurt å sjekke dette før du sender inn søknaden. Da unngår du at det blir noen forsinkelser med behandlingstiden på grunn av feil adresse. Adressen din sjekker du enkelt ved å logge deg inn i folkeregisteret hos Skatteetaten.

Selv om det er fristende med penger inn på kontoen raskt, så er det viktig å tenke seg om et par ekstra ganger før du tar opp lånet. For det er jo nettopp det det er, et lån, og du må betale hele summen tilbake, i tillegg til renter og gebyrer. Har du mulighet til å spare opp pengene før du bruker dem vil det bli billigere for deg, siden du slipper å betale renter og gebyr som du må betale på lånet. Men, i noen situasjoner har man ikke mulighet eller tid til å spare opp pengene du trenger. Da kan et smålån være et godt alternativ for deg. 

Fordeler og ulemper

Fordeler med smålån:

 

 • Et smålån kan være mulig å få utbetalt på dagen
 • Det er ingen krav om hva du må bruke pengene til, dette bestemmer du selv.
 • Du slipper å stille med sikkerhet for lånet
 • Det kan være lavere rente på et smålån enn hvis du bruke kredittkortet ditt eller kjøper en vare med nedbetaling gjennom handlekonto.

Ulemper med smålån:

 

Hvem kan få et smålån?

Som med alle andre lån i banken, så har bankene noen regler de må følge for hvem som kan få lånet. Det viktigste for banken er at de har tro på at du klarer å betale lånet tilbake igjen. Dette vurderer de ved å se på hvor mye du har i inntekt hver måned, og hvor mye av de pengene de antar at du sitter igjen med hver måned etter alt av faste utgifter, gjeld, mat og forbruk er betalt. 

I tillegg til denne vurderingen, har banken noen grunnleggende regler de må holde seg til:

 • Du må være over 18 år
 • Du må være bosatt i Norge
 • Du må ha en fast inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkning

Hvordan søke om smålån?

Når du søker om smålån, er det lurt å benyttte deg av en låneagent. Det finnes flere låneagenter du kan velge mellom, og alle er helt gratis for deg. Her er det smart å velge en som samarbeider med flest mulig banker, slik at du kan få flest mulig tilbud tilbake på lånesøknaden din. En låneagent sender nemlig søknaden din ut til alle sine samarbeidsbanker. Bankene vurderer søknaden, og kommer tilbake med et avslag eller tilbud om lån. Selv om du får avslag fra èn bank, kan du få tilbud fra en annen bank. Du vil også se at de forskjellige bankene gir deg forskjellig tilbud på renten. På denne måten kan du raskt og enkelt sammenligne lånetilbudene og velge den banken som passer best for deg. 

 • Ha all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig
 • Benytt deg av en låneagent slik at du får mange svar på lånesøknaden din.
 • Fyll inn informasjonen du trenger i søknaden
 • Velg det tilbudet som passer deg best
 • Signer dokumentene med BankID