Siden et forbrukslån faller under kategorien finansiell tjeneste gjelder angreloven med 14-dagers angrefrist på lånet selv om pengene er utbetalt på konto.
Del på:
Det er noen ting man bør være klar over når man skal søke forbrukslån. Som med alle andre varer og tjenester, er forbrukslån en finansiell tjeneste og her gjelder også angrerettloven. For å gjøre det enklere å forstå hva det er du trenger å vite når det kommer til å ta opp forbrukslån, eller lån generelt, har vi skrevet en artikkel som forklarer deg hvordan angreretten fungerer, hva det er du bør vite før du signerer låneavtalen, og fordeler og ulemper med forbrukslån.
Hvis du vil bruke angreretten på forbrukslånet må du fylle ut angrerettskjema du fikk fra banken. Hvis du ikke fikk et angrerettskjema må du kontakte banken via telefon eller kundeservice og informere dem at du trenger dette.
Uansett om angrerettskjema fylles ut digitalt eller fysisk er det viktig og ha en kopi av den, for sikkerhetsskyld kan du også ta ekstra kopi av kommunikasjonen du har med banken.
Be også om en bekreftelse fra banken at de har mottat angrerettskjema fra deg, slik at du er sikker på at angreretten er gyldig.
Siden du har 14-dagers frist er det viktig at du handler raskt.
Når man skal ta opp lån er det vanlig at låntaker får en 14-dagers angrefrist, som gjelder for kjøp av varer eller tjenester. Fordi forbrukslån er en finansiell tjeneste, kan forbrukere benytte seg av angrerettloven og angre på tjenesten innen tidsfristen.
Under en avtaleinngåelse har forbrukerne rettigheten (Finanstilsynet retningslinjer forbrukslån) til å avslutte en tjeneste eller angre på et varekjøp, enten avtalen/kjøpet er gjort på internett eller i en fysisk butikk.
Les også: Bryllupslån
For å kunne bruke angreretten må du sende inn en skriftlig beskjed til banken eller finansinstitusjonen du tok opp lånet hos. Du trenger kun sende en e-post til kontaktpersonen din.
Du kan også benytte deg av angrerettskjemaet som du får tilsendt når du tar opp et forbrukslån. Alle har rett til å angre på tjenesten/varen de kjøper, så du trenger ikke oppgi en grunn for hvorfor du velger å avslutte låneavtalen.
Angrerettloven skal ivareta rettighetene til forbrukerne overfor profesjonelle motparter, som finansinstitusjoner. Dette gjelder ikke aksjehandel, fordi det er mye svingninger i aksjemarkedet, og dette resulterer i at verdien på varen ikke holder seg stabil. Det finnes noen unntak, som for eksempel handel som knytter seg til pengespill og lotteri. Angrerettloven gjelder som sagt forbrukslån, men kun ved fjernsalg og avtaler gjort over internett.
Det er viktig å huske på at perioden for angreretten gjelder fra tidspunktet du får pengene utbetalt. Går det mer enn 14 dager, kan ikke angreretten benyttes, da den inngåtte avtalen anses som bindende. Bestemmer du deg for å avslutte låneavtalen, kan du velge å tilbakebetale lånet.
Dette inkluderer også etableringsgebyrer og påløpte termingebyrer. Benytter du deg av angreretten innen tidsfristen, unngår du disse kostnadene.
Angrer du på låneopptaket, skal hele lånet tilbakebetales, inkludert renter. Dette er kostnader (renter) som går under nettooppgjør, som banken beregner ut fra første dagen du får lånet utbetalt til kontoen din. Hvor mye dette oppgjøret blir, varierer veldig ut fra hvor høyt lånet er og hvor lenge du har beholdt lånet i perioden.
La oss si at du bestemmer deg for å søke forbrukslån på 500 000 kroner. Selv om du ikke har beholdt pengene særlig lenge, kan et høyt lånebeløp medføre et renteutslag. Det gjelder å tilbakebetale lånet så raskt som mulig, så slipper du å betale de ekstra kostnadene. Jo lenger du beholder lånet på kontoen, jo dyrere blir det.
Ifølge angrerettloven har låntaker 30 dager, altså en måned på å tilbakebetale hele lånet. Dette inkluderer 14-dagers angrefristen (2 uker), og de 2 ukene du har på å betale tilbake lånebeløpet på kontoen. Som tilsvarer 4 uker. Betales ikke lånet tilbake til banken innen denne fristen vil det påløpe ekstra gebyrer.
Som med alt er det både fordeler og ulemper med forbrukslån, der noen angrer på avgjørelsen mens andre mener det er en fin ting og en enkel måte å skaffe penger på. Enten man trenger penger til å fikse på huset, eller betale gamle inkassosaker, er forbrukslån grunnen til at veldig mange nordmenn sitter med mye forbruksgjeld i dag
Ifølge rapporten hos Finanstilsynet har nordmenns forbruksgjeld økt med hele 3,3 milliarder kroner (2,2 prosent) fra første kvartal 2022 til samme kvartal i 2023. Dette er en betydelig økning og viser hvor mye nordmenn lener seg på forbrukslån og dropper kredittkortet.
Forbrukslån er en rask måte å skaffe penger på, der du får lånet betalt på kontoen innen 1-2 dager. Fra du er fylt 18 år har du mulighet til å søke om forbrukslån på beløp fra 5000 – til 600 000, alt ettersom hva du skal bruke det på og din inntektssituasjon. Dette er spesielt gunstig for studenter som jobber ved siden av studiene eller selvstendig næringsdrivende som trenger penger til å kjøpe inn materialer til jobben og annet utstyr.
Under har vi lagt ved fordeler og ulemper med forbrukslån.
Fordeler:
Ulemper:
Hvorvidt ulemper og fordeler spiller en rolle i ditt tilfelle, kommer an på din økonomiske situasjon og hvem du låner hos. Noen usikrede lån er betydelig mye dyrere enn andre, mens andre har en lavere rente som gir forbrukeren langt flere fordeler.
Denne typen finansiering har flere fellestrekk, og det kan være greit å kjenne til Finanstilsynet retningslinjer for forbrukslån før man bestemmer seg for å søke om forbrukslån med lav rente. Det er derfor vi har trukket frem både positive og negative sider ved forbrukslån.
Les også: Forbrukslån uten sikkerhet
Dersom du ikke ønsker å søke om forbrukslån, finnes det andre alternativer du kan utforske. Du kan søke om kredittkort, som har en veldig god fleksibel ordning og som gir deg mer kontroll over forbruket ditt. Det er også mulighet til å begrense saldoen og få et kredittkort med en ønsket kredittgrense, om man ikke stoler på forbruket sitt.
Skrevet av Cecilia Keinapel
E-post: cecilia@lavrentelån.no
Cecilia er en redaktør som har spiss kompetanse innen forbrukslån. Bli bedre kjent med Cecilia og les hvordan vi tjener penger.
Artikkelen er gransket og kvalitetssikret av Øystein Pettersen. Les mer om Øystein sitt ansvar.