Kan jeg få forbrukslån uten inntekt?

Flere vurderer et forbrukslån, men ikke mange er klar over at de må dokumentere en årlig inntekt på over 120.000 kroner.

Del på:

Forbrukslån uten inntekt

Her er den korte versjonen:

Visste du at du kan ta opp et forbrukslån uten fast inntekt? Enten du er student eller selvstendig næringsdrivende finnes det flere alternativer for deg hvis du plutselig skulle trenge penger til noe viktig, for eksempel, bytte ut den gamle PC-en på kontoret eller reparere bilen.

I slike situasjoner kan løsningen være et ryddig og forutsigbart forbrukslån. Ved å velge et forbrukslån får du en oversiktlig tilbakebetalingsplan med faste terminbeløp, som gjør at du betaler tilbake både avdrag, renter og gebyrer hver eneste måned. Et av kravene for å få forbrukslån, er at du må ha likviditet nok til å betjene lånet, selv om du ikke har fast inntekt eller fast jobb.

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du søker om forbrukslån uten inntekt, og forklarer litt mer hvordan låneprosessen fungerer.

Har du ikke fast jobb, men vil likevel ha et forbrukslån?

Når du søker om å få et forbrukslån er det vanlig at du må oppgi informasjon om din inntektssituasjon. Det vil i tillegg bli tatt en kredittsjekk på deg, for å sjekke om du har noen utestående inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Hvor mye kan jeg låne?

Hvor høyt lånebeløp du vil få innvilget, avhenger veldig av hvor mye du har tjent de siste tre årene, som er en avgjørende faktor for å kunne få lån.

Selv om du ikke har fast inntekt, kan du søke om et forbrukslån uten inntekt fra 5 000 – 600 000 kroner. Vi anbefaler å bruke en lånemegler for å finne de beste tilbudene for deg, som passer situasjonen din.

Stillingsprosent – en avgjørende faktor 

Greit å vite før du søker

For at bankene skal kunne innvilge et lån, må de ta en kredittvurdering. Ifølge den norske lovgivning og retningslinjer er dette et kriterium for at banken kan låne ut penger. Dette er for at banken skal være sikker på at de får pengene tilbake og at søkeren er en sikker betaler, som også inkluderer å se på søkerens inntekt.

En annen faktor som avgjør om du får et lån eller ikke, er stillingsprosenten din. Det er mulig å få lån med en deltidsstilling, men har du en midlertidig stilling kan det være en utfordring. 

 

Spesielt vikarer og prosjektansatte kan få avslag på søknaden, selv om de har overskredet minimumsgrensen for lønn.

Det er viktig at inntektene er reelle og at det er en stor sannsynlighet for at inntektene vil være høye nok til å dekke tidsrommet lånet skal tilbakebetales.

 • Søkeren må være over en viss alder (dette varierer veldig fra bank til bank, fra 18 til 23 år)
 • Søkeren kan ikke ha noen betalingsanmerkninger
 • Søkeren må være bosatt i Norge, være norsk statsborger eller skatte til Norge
 • De fleste banker krever en minimumsinntekt på 120.000 kroner i året
 • Lån som tildeles skal ha månedlige avdrag, slik at lånet er oppgjort innen 5 år. 
 • Søkeren må tåle en renteøkning på 5% på samlet gjeld. Her er betalingsevne avgjørende. 
 • Når banken beregner hvor mye de kan låne til deg, må de ta hensyn til behovet ditt for livsopphold, (øvrige kostnader). 
 • Banken er pliktig til å kun gi deg et lån som er under den totale gjeldsgrensen (5x ganger over inntekt)

Student

Som student har du mange muligheter og det er noen banker som kan hjelpe deg med forbrukslån, spesielt om du har en deltidsjobb ved siden av studiene. Banker gir ofte forbrukslån til studenter på grunn av at de har faste inntekter, men selve lånebeløpet kan være noe begrenset.

Trå forsiktig: Hvis du ikke er i situasjonen til og betjene et forbrukslån uten inntekt burde du styre unna – Da kan du heller vurdere et kredittkort.

Det er vanlig at en student trenger penger til depositum eller studiemateriell, som PC, bøker osv.) Da er et forbrukslån et smart alternativ, så lenge man planlegger godt og betaler tilbake innen få år. Selve låneprosessen er ganske rett frem, så lenge du kan dokumentere at du har månedlige inntekter og at det vil vedvare, er sjansene store for at du vil få innvilget lån.

De siste årene har flere banker og myndighetene fokusert på forbrukslån for studenter, fordi studenter trenger den ekstra sikkerheten ved siden av studielånet.

Andre alternativer som student

Dersom du ikke ønsker å ta opp et forbrukslån, kan et kredittkort være tingen for deg. Forbrukslån som student kan være dyrt i lengden, da er det greit med andre alternativer. Det finnes en rekke kredittkortmeglere som kan hjelpe deg å finne det kortet som passer best for deg og din økonomiske situasjon.

Selvstendig næringsdrivende

Er du selvstendig næringsdrivende og lurer på hvordan du går frem for å søke om et forbrukslån uten fast inntekt

Det kan være en utfordring å skaffe seg finansiering når man er selvstendig næringsdrivende. Til tross for at inntekten er mindre stabil, spesielt hvis man driver et enkeltmannsforetak, er det noen banker som kan innvilge lån. Dette krever at søkeren dokumenterer at de har god nok inntekt, som er ganske mye strengere enn for lønnstakere.

Dette er fordi selvstendig næringsdrivende ofte tjener penger fra måned til måned, og lever av det de fakturerer underveis. Dette er spesielt vanlig hvis man jobber innenfor frilansing, da ingen månedlig inntekt er lik. 

Tips til selvstendig næringsdrivende: Du kan også vurdere bedriftslån eller kassekreditt – Dette er veldig likt kredittkort, men kommer med mindre risiko.

Slik gjør du 

For å få lån må du dokumentere inntekten din og sende inn dette :

 • Kopi av regnskap for de tre siste årene (hvis du har dette, det er ikke alle banker som krever dette)
 • Kopi av skattemeldingen fra det siste året
 • Kopi av inneværende næringsoppgave fra det siste året, eventuelt regnskap hvis det trengs

Du må regne med at lånebeløpet vil være noe lavere enn en person som har faste inntekter.

Arbeidsledig

Er du arbeidsledig mottar du sikkert dagpenger, som er en form for inntekt. Selv om det er mulig å søke om et forbrukslån som arbeidsledig er ikke dette noe vi anbefaler. Det er fort gjort å havne i økonomiske problemer om man tar opp lån eller kreditter, spesielt som arbeidsledig fordi man ikke får noen faste inntekter. Dersom det skulle være mulig vil lånebeløpet være såpass lite, som egentlig bør unngås.

Noe som kan være lurt å gjøre hvis man er arbeidsledig, er å søke med en annen medlåntaker.

Oppsummering

I denne artikkelen fikk du vite hvordan du søker om forbrukslån uten inntekt, enten du er student med deltidsjobb, selvstendig næringsdrivende med ulik månedlig lønn eller jobber som vikar eller prosjektansatt. Forbrukslån generelt er en god mulighet dersom man plutselig trenger penger, fordi man trenger en ny PC til skolen eller jobben.

I denne artikkelen fikk du vite hvordan du søker om forbrukslån uten inntekt, enten du er student med deltidsjobb, selvstendig næringsdrivende med ulik månedlig lønn eller jobber som vikar eller prosjektansatt. Forbrukslån generelt er en god mulighet dersom man plutselig trenger penger, fordi man trenger en ny PC til skolen eller jobben.

Spørsmål og svar

Både ja og nei, hvis du kan dokumentere fast inntekt fra en kilde kan du få et lån. Vanligvis krever bankene at du har en årlig inntekt på over 120.000 kroner – Noen banker har høyere krav på 250.000 kroner.

Ja, så lenge du kan dokumentere en inntekt på over 120.000 kroner i året og ikke har betalingsanmerkninger blir søknaden ofte godkjent.

Skrevet av Tobias Rikerud

Cecilia er en redaktør som har spiss kompetanse innen forbrukslån. Bli bedre kjent med Cecilia og les hvordan vi tjener penger.

Artikkelen er gransket og kvalitetssikret av Øystein Pettersen. Les mer om Øystein sitt ansvar.