I Norge kan du få boliglån på opptil 85% av boligens verdi. De resterende 15% må du stille opp med selv, vanligvis gjennom sparing eller kanskje et privat lån fra snille familiemedlemmer.
Men de færreste har mulighet til å få hjelp fra familien, og 15% av boligens verdi er mye penger å spare opp med mindre man startet tidlig. Men hvordan er det med forbrukslån, kan det være en god ide å bruke pengene som egenkapital til bolig?
Det korte svaret på dette er nei. I denne artikkelen forklarer vi deg hvorfor.
Del på:
Effektiv rente:
Aldersgrense:
Effektiv rente:
Aldersgrense:
Effektiv rente:
Aldersgrense:
Bankene må følge Utlånsforskriften når de vurderer om du kan få boliglån hos dem. I Utlånsforskiften står det beskrevet hvilke krav bankene må følge når de vurderer søknaden din for boliglån.
Banken må blant annet sikre seg at:
Ut fra disse punktene skal vi forklare hvorfor det ikke er en god ide å ta opp forbrukslån for å dekke kravet til egenkapitalen din. La oss ta et eksempel der du har 600.000 kroner i inntekt og ønsker å ta opp boliglån for å kjøpe en leilighet til 3.000.000 kroner. Utlånsforskriften krever at du må dekke minst 15% av denne summen selv med egenkapital. I dette eksempelet utgjør det 450.000 kroner. (Kilde: Meglerbasen.no)
Dette kan høres ut som strenge regler, men i bunn og grunn er det for å prøve hindre at vi tar opp mer gjeld enn vi klarer å betale tilbake. Forbrukslån er dyre lån, og dersom du har høye forbrukslån vil dette gå hardt ut over betjeningsevnen din. Er du uheldig og samtidig får uforutsette utgifter kan veien til økonomiske problemer være kort.
Å slite økonomisk kan gi både tapt av nattesøvn, dyre inkassogebyr og betalingsanmerkninger. Vi vil på ingen måte anbefale deg å ta opp forbrukslån for å bruke det til egenkapital til bolig.
Les også: Forbrukslån uten sikkerhet
Her finnes det nok ingen snarveier, med mindre du har familie som enten kan hjelpe deg med forskudd på arv eller et privat lån. Det beste er å starte tidlig med sparingen, gjerne mange år før du har tenkt til å kjøpe bolig. Dersom du ønsker å spare opp til egenkapital litt raskt, er det en rekke ting du kan gjøre:
Det er en mulighet til, og det er å se på muligheten for å benytte deg av en kausjonist. En kausjonist er en person som stiller med sin bolig som sikkerhet for lånet ditt. På denne måten vil banken få sikkerhet nok ved å ta pant i kausjonistens bolig. Da vil du kunne unngå å stille med 15% egenkapital selv. Før du vurderer denne løsningen, må både du og kausjonisten tenke dere godt om. Dersom du ikke klarer å betjene lånet ditt, kan nemlig banken i verste fall selge boligen til kausjonisten som står som sikkerhet for lånet ditt.
Hvis du fortsatt her fler ubesvarte spørsmål burde du lese forbruskslån på dagen som forteller deg hvordan du kan få tilgang på finansiering uten sikkerhet samme dag som du søker.