Låneforsikring på forbrukslån dekker renter og avdrag dersom du skulle blitt sykemeldt og ikke kan betjene lånet lenger.
Del på:
Hvis du blir ufrivillig arbeidsledig, permittert eller sykemeldt kan låneforsikring dekke dine terminbetalinger i en viss periode.
I Norge er det obligatorisk å ha enkelte forsikringer, spesielt om du har eiendom eller eiendeler du ønsker å forsikre. I dag har du forsikring for hus, hytte, båt og andre kjøretøy. Det er for eksempel lovpålagt å tegne forsikring for bilen, og har du ikke dette kan du ikke kjøre den.
Men låneforsikring for forbrukslån er ikke lovpålagt, men når burde man vurdere en slik type forsikring?
Låneforsikringen skal dekke gjelden du har forsikret, i tilfelle du plutselig blir alvorlig syk eller blir oppsagt på jobben. Alle som jobber i Norge, eller er ansatt i en norsk bedrift, har krav på trygdeforsikring, men selv med gode trygdeordninger, går du kraftig ned i lønn dersom du mister jobben eller blir permittert. Dette gjelder også om du blir 100% sykemeldt.
Låneforsikring betyr trygghet i hverdagen for dem med forbrukslån
For å få en ekstra trygghet i hverdagen, bør du skaffe et forbrukslån med forsikring, slik at du ikke trenger å bekymre deg for uforutsette hendelser og påløpte gebyrer.
Havner du i en krevende økonomisk situasjon, vil låneforsikringen dekke alle avdrag og andre utgifter på forbrukslånet ditt.
Dersom du skulle bli permittert, oppsagt på dagen eller sykemeldt, vil forsikringen i tillegg dekke terminbeløpet på forbrukslånet ditt.
Før man bestemmer seg for å tegne en forsikring på lån, er det viktig å vite at en låneforsikring er knyttet til et bestemt forbrukslån, som vil si at forsikringen ikke vil dekke all forbruksgjeld du måtte ha.
Har du allerede ett eller flere forbrukslån, men ikke har forsikret dem enda, kan det være lurt å tegne en låneforsikring på det lånet du betaler mest på i måneden.
Per dags dato samarbeider vi med to banker som tilbyr låneforsikring på forbrukslån, Bank Norwegian og Zensum.
Har du ikke tegnet en låneforsikring på forbrukslån du allerede har, kan det koste deg dyrt i lengden, spesielt om du plutselig skulle bli arbeidsledig eller sykemeldt. Tar du for eksempel opp et større forbrukslån uten sikkerhet på 200.000 kroner, er det ikke uvanlig at du vil ende opp med høye regninger, spesielt om du har en nedbetalingsperiode på 5 år. Du kan regne med å betale månedlige avdrag som ligger mellom 3700 og 4000 kroner.
Blir du plutselig oppsagt, permittert eller alvorlig syk i løpet av nedbetalingsperioden, kan det fort skje at terminbeløpene blir for dyre for deg å betjene og du vil sitte igjen med kjipe regninger du ikke kan bli kvitt.
Tegner du derimot en låneforsikring på forbrukslån du allerede har, dekker forsikringsselskapet alle avdrag, gebyrer og tilleggsrenter. Det vil si at du kan senke skuldrene og vite at du ikke trenger å bekymre deg over høye inkassokrav og betalingsanmerkninger i fremtiden.
Når man skal tegne en låneforsikring på forbrukslån er det noen ting man bør vite.
Bankene beregner vanligvis prisen på en låneforsikring ut fra en prosent av terminbeløpet. Denne prosenten ligger ofte mellom 5-15% og trekkes fra det du betaler på forbrukslånet i måneden.
Betaler du for eksempel 5000 kroner i måneden på lånet ditt, og forsikringsselskapet tar 5% av terminbeløpet, må du betale 250 kroner per måned.
Dette er et beløp som vil være oppført på fakturaen din, sammen med avdrag, renter og termingebyrer. I løpet av et år (12 måneder), vil låneforsikringen koste deg 2 000 kroner.
Før låneforsikringen kan tre i kraft, er det vanlig at det er en ventetid på 30 dager. Noe som også kalles for karenstid. Karenstid betyr at dersom du skulle bli sykemeldt i 12 måneder, vil forsikringen dekke 11 terminbeløp på forbrukslånet ditt. La oss si at du har et terminbeløp på 3000 kroner, da vil du få dekket 33.000 kroner.
Ja, hvem som helst kan tegne forsikring på lån, men det er noen generelle krav som går igjen hos de aller fleste bankene. De finner du under:
Dersom du har tatt ut et større forbrukslån på mellom 150.000 – 200.000 kroner, anbefales det å tegne en låneforsikring.
Dette er fordi, mister du din arbeidsinntekt under denne perioden, er du dekket for uforutsette kostnader og slipper å bekymre deg over at du vil havne i en vanskelig økonomisk situasjon.
Den eneste ulempen med å tegne forsikring på lån, er at forbrukslånet ditt blir betydelig mye dyrere, og dette er kostnader du heller kunne ha brukt på å betale ned lånet.
Er du bekymret over økonomien din i forhold til forbruksgjeld du allerede skylder, kan det være en god idé å tegne en låneforsikring. Det kommer også veldig an på din nåværende arbeidssituasjon. Dersom du regner med å beholde jobben de neste 5 årene, trenger du ikke en låneforsikring.
Ved et lavere forbrukslån med kortere nedbetalingstid, vil ikke en låneforsikring ha noen særlig hensikt. Men har du et forbrukslån med et betydelig høyere terminbeløp, kan det være lurt å vurdere en låneforsikring.
Skrevet av Tobias Rikerud
E-post: tobias@lavrentelan.no
Tobias Rikerud er en sosialøkonom som har jobbet i banksektoren siden 2016. Med en utdannelse fra BI er han godt rustet med nyttig informasjon om forbrukslån i dagens marked.